luni, iunie 18, 2007

Mihail

Daca la inceput, a lucra in acest proiect presupunea si cunoasterea limbii engleze, de cand au luat rusii controlul proiectului, personalul platformei a fost "improspatat" cu sange sovietic, astfel incat comunicarea intre rusi si expati, inclusiv pe probleme strict legate de serviciu a devenit din ce in ce mai greoaie. S-a ajuns la situatia in care mai bine de jumatate de platforma nu e in stare sa lege 2 fraze in limba engleza. Rusii au gasit insa solutia: angajarea unui translator de limba engleza. Asa am ajuns sa il cunosc pe Mihail. Insa surpriza abia acum a aparut. Mihail este un autodidact si pe langa limba engleza a invatat din pasiune si limba romana. Am stat mai bine de o ora la palavrageala cu el, in limba romana evident, timp in care am ramas surprins cat de bine a reusit sa o invete de unul singur. Ba mai mult, mi-a aratat un ghid de conversatie ruso-roman, editat la Moscova, despre care zicea ca e cam sceptic in ceea ce priveste traducerile in lb romana. Am frunzarit ghidul si am constatat ca avea dreptate, multe expresii erau traduse mot-a-mot, plus ca au mai existat si cateva dezacorduri. Discutia insa nu s-a rezumat numai la asta, pentru ca Mihail, intr-o romana aproape perfecta ne-a recitat prima strofa din "Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie", spunandu-ne printre altele ca ii plac foarte mult poeziile lui Eminescu. Si nu numai asta, ci si muzica usoara romaneasca: Class, Akcent, Anna Lesko, Blondie, Candy si cate si mai cate, ca nu le-am tinut minte pe toate, el insa stie si textele de la muzica lor. Aici m-am simtit oarecum umilit, mai ales ca eu sunt total depasit de muzica romaneasca contemporana, cunostintele mele muzicale ramanand tot la Phoenix, Iris, Compact, Holograf sau Cargo. Pe un alt subiect insa am cazut la pace: Tudor Gheorghe. Ii place foarte mult, insa mi s-a parut ciudat, pentru ca atat Tudor Gheorghe cat si Phoenix emana un puternic spirit romanesc, mai greu de priceput de unul din afara. In fine, dupa luni intregi in care mi-au servit numai "hrana rece", am avut parte si de o surpriza placuta. O sa-i facem si noi (eu si colegul meu, Mihai) o surpriza placuta lui Mihail: un dictionar Roman-Rus mai complet, pentru ca singurul lui dictionar era unul din ala de buzunar, vechi de 30 de ani, de pe vremea cand "fie painea cat de rea, nu se scria cu i din a".

12 comentarii:

Andrei Crăiţoiu spunea...

Merita din plin cadoul.Asa rusi tot sa cunosti.Te salut cu drag Mihail.

Anonim spunea...

Cine n-are un MIhail sa si-l cumpere:)

V.I. King spunea...

L-am intrebat de ce n-a invatat italiana sau spaniola, ca pentru astea cica se gasesc dictionare ca lumea si a zis ca a incercat limba spaniola, dar nu i-a placut

V.I. King spunea...

GA
Daca s-ar putea sa fie si Gorbaciov, cu atat mai bine :)

Anonim spunea...

Interesanta pasiune are Mihail. Ce n-as da si eu sa invat limba chineza, (nu glumesc, mi se pare interesanta) chiar si din initiativa proprie, ca din pasiune... :)

V.I. King spunea...

ionut chineza am incercat si eu intr-a 12-a. Mai nou, dupa ce am lucrat cu koreenii mai bine de 1 an, am invatat alfabetul lor. Stiu sa citesc, insa nu inteleg o iota. :)

Anonim spunea...

Gabi Dinescu

:)) Hai ca mi-a placut. Macar e bine ai invatat alfabetul, esti aproape de reusita. :)

Anonim spunea...

Tare! Mai dai peste oameni d-astia care-ti mai invioreaza viata.

Anonim spunea...

salut.. imi place stilul tau, ai un scris legat, cu umor si bun simt, esti favorit de ceva timp acum

sa ai o zi buna..

V.I. King spunea...

dan
multumesc pentru apreciere. Sa stii ca imi vine mult mai greu sa scriu de bine. Cand era de criticat era asa de simplu, de cand am schimbat stilul am pierdut cam 100 de cititori pe saptamana, insa asta ma bucura, pt ca de fapt e diferenta intre blogul de scandal si cel de informatie.

Anonim spunea...

ce am citit la tine nu m-a lasat niciodata cu un sentiment amar (sentiment cel am dupa ce plec de pe bloguri genul caterinca/"cel mai destept din parcare").

apropo de ce ziceai ca-i greu sa vorbesti de bine; e greu fiindca recunosti un lucru bun care-i strain de tine si ne vine greu sa acceptam "bunatatea" la altcineva... cand criticam pe cineva/ceva, automat ne ridicam moralul, ne privim pe noi insine intr-o lumina pozitiva, dar in acelasi timp "orbim"... e bine sa critici, dar e bine sa stii cand sa te opresti. si inainte de a critica ceva/pe cineva e bine sa te pui in locul celui criticat macar pentru cateva minute; probabil se mai reduce elanul :)

dar ajunge cu vorbaria mea (sper ca am reusit sa ma fac inteles, gandurile mele nu-s totdeauna fluente :) )

eu de obicei merg pe blogurile foto, in special cele straine, si majoritatea au ganduri sincere si calde.. rar vad caterinca pe asemenea siteuri

ca sa vezi despre ce vorbesc, uite numai doua exemple (cu ganduri si foto de zi cu zi)

http://www.notraces.com/ (mai mult un jurnal)

http://www.straymatter.com/ (randuri destul de talentate)

bafta in continuare

Anonim spunea...

un raspuns la intrebarea ta de la mine:

canon rebel 300d (o varianta veche a canonului 350d si 400d) + cateva obiective

o lamurire: pozele nu ies asa din camera, eu le trec prin photoshop (la mine pe site, toate au avut parte de post procesari)