miercuri, ianuarie 17, 2007

South Korea ...vazuta de Gabi Koreanu (VI)

Prima zi in santier.

Proiectul in care lucrez si-a desfasurat prima etapa in santierul lui Samsung, mai exact SHI (Samsung Heavy Industries) din Gyeong-nam, cam la 20km de Okpo. Asa ca, in fiecare dimineata, la ora 7 punct autobuzul, unul dedicat strainilor, pleca din coltul strazii. Asta era un autobuz normal, nu de lux. Pe drum, incercam sa surprindem cat mai mult din peisaj, atat cat putem vedea. Korea e o tara, care desi se afla la latitudinea Greciei, are o clima foarte apropiata de cea a noastra, vegetatia insa e cu totul aparte, stil Asia de altfel. Drumul pana in Gyeongnam nu e foarte aglomerat, un trafic normal as zice. Ajungem insa in oras si de-aici forfota. Autobuzul opreste la un semafor. Cand s-a facut galben, zeci de biciclisti si motociclisti se imbulzesc pe ambele parti ale autobuzului, sa-i ia fata, ca la curse. Soferul nostru priveste neputincios; abia se urneste din loc, cu frica de a nu lovi un bezmetic inconstient. In intersectiile aglomerate mai sunt si politisti, dar sunt cam de decor. Vreti sa stiti cum arata un politist? Ca un ginere: costum negru, camasa alba, nimic pe cap, cravata la gat, iar in picioare poate avea si adidasi, la ei a te asorta nu exista in vocabular. Am stat din noiembrie pana in iulie in Korea (cu pauzele de rigoare), insa n-am vazut o femeie imbracata ca lumea. Cam cum ne imbracam noi pe vremea lui Ceasca, chiar mai rau. Insa sa nu credeti ca in magazinele lor nu sunt lucruri de calitate, sunt, dar si preturile pe masura: o uniforma de scoala 80-100$ (insa f draguta recunosc), un costum barbatesc sau de dama, peste 400$, iar o pereche de pantofi cam pe la 200$.

Revin la santier, ca am luat-o pe aratura. :) Dupa ce mai mergem vreo 5-7 minute cu autobuzul pe strazile santierului ajungem. Santierul e imens, nu-l pot compara cu cel din Constanta. Aici lucreaza cca 15000 de angajati ai santierului, plus alti 5-6000 reprezentand parteneri de afaceri ai SHI. Incepem sa culegem date despre santier: are o productie de 53 de nave pe an (majoritatea de mare tonaj), plus cateva platforme. Nu fac calcule, insa se pare ca e o afacere cat se poate de profitabila, cat timp mai toate marile firme ce desfasoara activitati conexe si-au stabilit reprezentantele aici, in Gyeong-nam. Spre exemplu, Hempel, cel mai important distribuitor de vopseluri pentru nave, are sediul aici, iar Directorul pe toata Korea este un roman, un constantean de-al meu, Florin si ... imi cer scuze ca i-am uitat al doilea nume. Si el e tot un "capsunar" de frunte. S-a mutat impreuna cu familia, pe o perioada de 5 ani, cat are contractul si pana cand fetita lui, acum de 2-3 ani, urmeaza sa inceapa scoala. Ne-am intalnit intamplator in supermarket, asa ne-am cunoscut.
In santier e o forfota de nedescris. Se misca koreenii astia cu o viteza, insa si cand e de tras chiulul nu prea ii intrece nimeni. La ei programul incepe la 7 dimineata, cu o inviorare de cca 10-15 minute, in careu, exact ca la armata (ma refer la muncitori, nu la cei de la birouri) - unul din ei, seful de echipa probabil, fluiera sacadat, pentru a le coordona miscarile. Gimnastica se termina cu un strigat, ca pe vremea cand jucam baschet in echipa liceului si strigam "Victorie!".
La ora 12 e pauza de masa pana la 1, teoretic. Practic, de la 11.30 pana la 13.30, chiar 14.00 nu se misca nimic in tot santierul. Ce fac koreenii in acest timp? Dorm. Care pe unde apuca, pe scaune, pe banci, pe fiare, prin baraci. E incredibil. Mai ales daca seful e koreean e jale mare, unde e sef englez se misca altfel, insa si englezul are tabieturile lui, dupa masa sta cam 1 ora pe net sa citeasca presa si corespondenta, iar koreenii speculeaza orice. Nu incerca sa-i "faci" pe koreeni, ca, vorba lui Pinalty: "Ti fac iei pi tini".



Foto 1: Platforma Lun-A
Foto 2: Central Control Room - locul meu de munca, asa cum l-am gasit in prima zi
Foto 3: Macara plutitoare in actiune
Foto 4: O bucatica de santier vazuta de sus de pe heliportul platformei

9 comentarii:

ice4you® spunea...

Deci din ce am citit la tine, se pare ca totusi coreeni au copiat multe de la japonezi, in afara de pofta de munca si cultura lor ptr asta. Paul imi spunea ca in Japan, aia sunt nebuni frate, ptr ei munca este un adevarat cult, cu greu faci diferentele intre un robot si un om din acest punct de vedere. La ei cica nu prea exista notiunea chiulului.

Mai adevarul este ca te invidiez ptr aceste experiente, si in acelasi timp ma bucur ptr tine ca ai avut sansa sa le traiesti ;)

V.I. King spunea...

Ca sa fiu sincer koreenii se impart in 2: cei muncitori, ca japonezii - aia batrani si astialalti tineri, fara prea mare chef de munca.
Insa sa stii ca si japonezii s-au molipsit de la koreeni in ultima vreme

ice4you® spunea...

Nu indraznesc sa ma dau cu parerea ca nu cunosc (din pacate) situatia, insa totusi coreeni erau cunoscutii ca puturosii asiei, in timp ce japonezii ca si motorul principal. Dovada este reflectata de situatia in sine, unde sunt japonezii pe o scara de la 0-10 si unde sunt coreenii ...
Japonezii 10, coreeni cred ca un 6, corecteaza-ma te rog daca gresesc, ca tu acum stii situatia mai bine :)

V.I. King spunea...

ice
nu vreau sa-ti rapesc atasamentul tau fata de japonezi, eu ma limitez la a va prezenta situatia asa cum este ea in realitate, fiecare e liber sa interpreteze dupa bunul plac. Un lucru iti spun: cunoscutii mei ma cunosc ca fiind un tip foarte carcotas, care speculeaza orice, deci imaginea pe care v-o prezint e facuta cat se poate de critic

ice4you® spunea...

A nu, nu am nici un atasament fata de nimeni, doar poate fascinatia aia pe care o are orice european fata de exotica asie.

In rest, prezentarea ta este de apreciat, ptr ca incearca sa ofere o imagine asa cum este ea, si nu colorata in functie de situatie.

Keep the good work :P

CRISTI ROMAN spunea...

Tot citind aflu lucruri negative despre coreeni, fiind pina acum convins de alte lucruri. Interesant.
Ai vazut ce zi buna la trafic ai avut ieri, Gabi? Ma bucur.

Anonim spunea...

Seara, bazia aia semănă cu o navă spaţială. Aşa înţeleg eu din prima poză.

Simt nevoie dacă asta chiar e pe bune: „La ei programul incepe la 7 dimineata, cu o inviorare de cca 10-15 minute, in careu, exact ca la armata (ma refer la muncitori, nu la cei de la birouri) - unul din ei, seful de echipa probabil, fluiera sacadat, pentru a le coordona miscarile.”

V.I. King spunea...

In episodul sapte, sper sa clarific cateva aspecte. Merci pentru interventii tuturor. Asta ma ajuta intotdeauna pentru episoadele ce urmeaza.
Sper sa mai carcotiti.

ady spunea...

Am lucrat doi ani in Korea Okpo DSME este o tara superba din toate punctele de vedere,se mai tragea chiuluyl dar cind munceam nu ne mai oprea nimeni.Aveam norma atit azi ,o faceam si puteam sta .Am lucrat la pregatirea suprafetei pt vopsit ,conditii impecabile de munca.M-ie dor de acele locuri pa care cred ca n o sa le mai vad vreodata,ceva de neuitat.2002 2004 am lucrat (63 cb)