Va aduceti aminte de celebrul film "B.D. la munte si la mare", in care un colectionar de obiecte de arta, domnul Popesco, ii foloseste pe "naivii" Gogu Steriade, Trandafir si Patraulea pentru scoaterea din tara a unor icoane deosebit de valoroase, obiecte de patrimoniu? Cu siguranta ca da. Insa ca, iata, povestea se reia in zilele noastre cu alti actori: cine sunt, cine asigura regia, costumele, etc nu stim. Stim doar ca decorul este asigurat de asezarea dacica "Gradistea" din Muntii Orastiei, unde studiile arata ca in subteran exista un intreg ansamblu arhitectonic, pe o suprafata de 200 kmp, adica 1/3 din Bucuresti, mai intinsa decat toate celelalte marile orase ale tarii si care se presupune a fi foarte bogat in aur.
Ce s-a realizat?
Planurile ce au rezultat in urma studiilor efectuate au fost elaborate in 4 exemplare, cate unul pentru UNESCO, MLPAT, Ministerul Culturii si Institutul Pro Domus. Cetatea se afla acum inclusa pe lista obiectivelor UNESCO, beneficiind de protectia acesteia, insa se pare ca "vanatorii de comori" nu se impaca cu ideea si incearca sa o scoata de pe lista UNESCO. Un alt amanunt interesant este ca aceasta "vanatoare" este asociata cu celebrele bratari dacice, de al caror scandal se leaga numele, cui altcuiva decat "celui mai mare vanator" al tarii, Adrian Nastase si a jolly-jockerului Dan Iosif. Sunt simple zvonuri, insa cum fum fara foc nu iese....
Si un alt lucru interesant este ca a si existat un proiect prin care se urmarea realizarea unui important obiectiv turistic in zona, insa acesta, ca si in cazul "Dracula Parc", a fost stopat.
Cine sunt "vanatorii" sau cine sunt "vanzatorii"?
Se pare ca unul din aceste planuri se afla deja in mainile vanatorilor de comori de afara si se fac presiuni pentru scoaterea de pe lista UNESCO pentru a fi vanduta. Pai, ne uitam unde au ajuns cele 4 exemplare, pe UNESCO o scoatem din carti si mai raman 2 ministere, in care isi desfasoara activitatea "scumpa" noastra clasa politica, si Institutul Pro Domus. Am incercat sa gasesc pe net amanunte despre acest institut, insa Google a fost neputincios (si cat l-am mai laudat). Ce mi-a oferit a fost o firma de mobila "Pro Domus" din Fetesti. Cum de este posibil ca o firma sa poarte denumirea unei institutii, pentru mine cel putin, e o enigma. In cazul asta ma duc si-mi fac si eu o firma "Guvernul Romaniei S.R.L.", cred ca as da lovitura, va dati seama, presa noastra in cautare de senzational va scrie mare pe prima pagina "Guvernul Romaniei a fost amendat de Protectia Consumatorului", sau mai stiu eu ce alte titluri, pana la urma ii chem eu pe cei de la ANPC sa-mi dea amenda, numai sa-mi fac reclama gratis in ziar. Dar daca in spatele institutului sus-mentionat se afla aceeasi persoana care detine si fabrica de mobila, ca nu e chiar micuta, are sedii in multe orase si e bine clasata in topul national al firmelor din domeniu. Si cum in majoritatea cazurilor, in spatele firmelor mari, sta cate un "cerber" politic, nici nu ar mai fi de mirare. Poate ca fabulez, insa sunt o gramada de mistere neelucidate, si "Capitanul Panait" s-a stins exact acum 30 de ani, la nenorocitul ala de cutremur, iar in locul lui nu vad pe nimeni capabil s-o faca.
"O, Toma, Toma, române James Bond,
Hai bătrâne, vino, de sub orizont!"P.S. Mai multe amanunte aflati aici
6 comentarii:
Muntii Orastiei ascund comori cum nici macar nu banuim multi dintre noi ! Locurile de acolo au fost disputate inca de pe vremea comunistilor, insa Ceausescu a pus pana la urma piciorul in prag, si a decis conservarea acelor locuri. Cine indraznea sa sape pe acolo, era dus la canal instantaneu. Au fost cativa curajosi, insa niemni nu stie prin ce puscarii le-au putrezit oasele.
Dupa revolutie in schimb, acele locuri au devenit adevarate miraje ptr vanatorii de comori, si s-a dat startul la jaf, astfel ca multe din comorile dacice au iesit tacute din tara, si au poposit in diverse colectii private, dupa ce au fost cumparate pe milioane grele de euro.
Incep acum incet incet sa iasa la iveala unelele magarii, insa nu se face nimic, ptr a se lua masuri. Parerea mea, ca acele locuri ar trebui sa devina obiective militare de interes national, si pana cand se va lua o decizie in privinta lor, sa fie pazite de catre armata, cu toate drepturile pe care le confera un obiectiv militar !
Dar probabil ca se va fura in continuare, nimeni nu se zbate cu adevarat sa faca ceva, atata vreme cat cei responsabili incaseaza comisioane grele.
Ice,
ma gandeam eu ca trebuie sa stii mai multe, insa strict referitor la asezarea asta, nu neaparat la aurul din ea, mai ai ceva noutati?
Pe mine unul, ma enerveaza ca au mai stopat un proiect, ca si cu Dracula Parc. In loc sa aducem turisti, noi ii gonim.
Am fost asta-vara la faimoasa pestera de cristale Swarowski, langa Innsbruck. Pestera nu e mare spanac, insa au amenajat-o ca lumea, au facut-o turistica, in adevaratul sens al cuvantului.
Zona este in paragina totala. Teoretic acolo ar trebui sa fie un obiectiv turistic cu ecouri internationale. Este parte importanta de istorie europeana, si spun asta fara a incerca nici un sentiment de falsa modestie. Asezarile din aceasta zona, sunt la bazele culturii europene actuale, lucru ce ar trebui stiut, pretuit si promovat.
Dar ... cine sa isi bata mintea ?
Daca comision nu e, nimic nu e !
ice,
din cate am mai citit si eu, cam asa pare sa fie. Doar celtii se pare ca au fost inaintea noastra, insa e vorba de cealalta parte a Europei.
Maria Sa Banul suceste mintile tuturor.Cu un asemenea executiv nu mai este nimic de mirare.Daca se va intampla asa ceva inseamna ca nu mai este nimic sfant in Romania.Daca vestigiile vor disparea se va spune peste niste ani ca nici nu au existat.Ce trecut?,ce prezent?,ce viitor?.Nimic domnule ,in afara de bani.Rusine daca se radiaza cetatile dacice din circuitul mondial de valori.
Gabi Dinescu said...
Doar celtii se pare ca au fost inaintea noastra, insa e vorba de cealalta parte a Europei.
Gabi, suntem inruditi cu celtii :)
Practic atat dacii cat si celtii isi au radacinile infipte adanc in poporele tracice, care stapaneau odata marea partea din uscatul europei.Prin aceasta legatura, suntem inruditi, si nu, nu sunt mai vechi decat noi, doar ca s-au dezvoltat pe un plan diferit, multa vreme fiind aliatii de nadejde al popoarelor dace, impotriva barbarilor care incercau sa iau aurul dacilor, sau lemnul celtilor :)
Trimiteți un comentariu