Era cam 4 pm, cand am ajuns la Notre-Dame si puhoi de lume. Am stat la coada sa intram, cam cca 10-15 minute si cred ca tot cam atat ne-a luat sa si vedem interiorul. In capela nu am intrat ca abonamentele noastre nu erau suficiente, insa asa cum am mai zis acum cateva luni, cand am fost singur la Notre-Dame, catedrala e mult sub Westminster Abbey si tin sa fac comparatia cu englezii, pentru ca sunt apropiate atat ca perioade de constructie, cat si ca stil arhitectonic si dimensiune. In turnuri nu am intrat, era coada prea mare si am hotarat sa le lasam pentru a doua zi dimineata, la prima ora. Asa ca am atacat Conciergerie si Catedrala Saint Chapelle. Conciergerie a fost prima surpriza placuta din randul muzeelor pariziene. In sfarsit un muzeu mai viu, mai pe placul meu, desi culoarele alea cu celule in stanga si-n dreapta iti provocau ceva fiori. Intr-una din celule, ceva mai mare, se derula un film documentar referitor la revolutia franceza. Intr-o alta, una din martirele revolutiei, Maria Antoaneta, statea la masa si citea (foto 1). Pe un perete sunt insirati, toti martirii revolutiei. Muzeul se deruleaza exact pe culoarele si in celulele inchisorii. Daca umblau un pic si la sunet, te-ar fi dus in lumea de acum mai bine de 200 de ani. Nu e prea mare inchisoarea, de altfel nici n-avea cum. Daca la hotel camerele sunt mici, vai mama lor, cat de mari sa fi fost celulele inchisorii? :D
Dam ocol cladirii si intram la Saint Chapelle (foto 2). Pe scurt: micuta si cocheta. Au avut dreptate aia din TOP10 Paris, cand au zis ca e mai frumoasa ca Notre-Dame, insa nu va asteptati la cine stie ce frumuseti. Eu, unul, prefer Putna si Voronetul. Always. (fara aripioare)
Acum 2 ani, cand am fost la Putna, era inca in renovare la interior. Sunt curios cum o fi acum, daca au terminat-o. Oricum din ceea ce terminasera, se vedea lucru de calitate. Mi-a placut.
Incheiem ziua, spre marea bucurie a Roxanei, cu o plimbare cu vaporasul pe Sena. Luasem inca de dimineata de la hotel cupoane de reducere de 1EUR/fiecare pentru "Vedettes du Pont-Neuf" (foto 3), insa mai apoi am vazut ca erau si distribuitori volanti (oameni-afis) prin oras cu cupoane din astea. Plecarea urma sa aiba loc pe la ora 19.00 de la capatul podului Pont-Neuf, care nu e nicidecum al noualea pod, ba e chiar cel mai vechi pod peste Sena, nu se stie insa cu exactitate de ce au ales numele asta. Luam bilete la intrare (daca cumva ajungeti pe aici, sa aveti cash, ca nu merge cu cardul), in total 26 EUR. Nu mi se pare mult, avand in vedere ca in Amsterdam e mai scump, aproape dublu. Ocupam locuri la etaj, ca sa ne bata un pic briza de seara, dupa ce toata ziua ne-a batut soarele. Au fost 25-27 de grade la umbra, si asta la jumatatea lui aprilie. Relaxanta si reconfortanta plimbarea, in care iar am facut zeci de poze, si e placut sa revezi de pe mijlocul raului, toate cladirile/constructiile importante pe unde ai trecut, majoritatea fiind pe maul Senei: Luvru, d'Orsay, Domul Invalizilor, Grand Palais, Petit Palais, Notre-Dame, Conciergerie, Turnul Eiffel, Podul Alexandru al III-lea (foto 4), ce traverseaza Sena pe axa Place de la Concorde - Domul invalizilor. Iar daca nu le stii, nu-i nici-o problema, ghidul e cu tine si vorbeste si-n franceza, si-n engleza. Dupa o ora si ceva de plimbat, o luam usor spre hotel, cu planuri mari pentru ziua ce avea sa vina.
Maine aflati impresii despre: Versailles, Cite de la Industie et Technique, Basilica Sacre-Coeur, Place Pigalle, Moulin Rouge si nu numai.
9 comentarii:
Asta da excursie.O zi plina, in care te-ai simtit bine si asta se simte din felul in care ai asezat randurile.Frumoasa zi.
e, asta da vacanta. foarte misto. nu prea v-ati odihnit insa, bag de seama :))
Eu...revin cu curiozitatile; de data asta e una datorata deformatiei profesionale: cat v-a costat distractia asta numita Paris? :D
Poti sa-mi raspunzi si-ntr-un mail daca e confidential ;-).
Bai dracu sa ii ia de francezi, astia stiu sa vanda si kka lui napoleon la cutiute de 0,5g de juri ca e veritabil. Deci nimic de zis, au istorie multa, dar si stiu sa se foloseasca de ea la potential maxim. Tind sa cred ca 10% din PIB-ul lor este dat de turism desi posibil sa fie mai mult de atat, si asta am tras concluzia ptr ca daca am vazut ceva repetativ in povestirile tale acela a fost cuvantul COADA sau la plural COZI ... si nu de alea paroase, ci de alea din animalute mai putin paroase.
Bun ... trecand peste asta ... intradevar esti pe drumul cel bun ... dai inainte ... :D
Cristi,
Pai la odihna m-am dus? Nu gaseam eu o statiune de pensionari in Romania? :D
Anca,
Nu cred ca as putea sa-ti dau o informatie prea exacta, cata vreme inca n-am vazut extrasul de la banca (mai mult am platit cu cardul). Cash doar vreo 300 EUR, pe care i-am cheltuit. Hai sa zic ca, cu totul, vreo 1500 EUR.
Ice4you,
Te inseli in mare parte. Asa cum am mai zis, francezii sunt inca la pionierat. Sa vezi englezii ce stiu sa-si exploateze istoria, cand e vorba de turism. Acolo am vazut prima oara arta de a face un muzeu. Sunt insa din ce in ce mai convins ca de fapt ala e un model american, ca la cum sunt englezii conservatori, m-as cam mira.
O chestie sa fie clara, ca americanii la vandut bullshituri nu este nimeni pe pamant ! Ei cu 300 de ani de istorie, chiar daca nu au avut eroi adevarati, i-au fabricat ... chiar acum cateva zile am vazut cum au facut din Buffolo Bill, mare erou american, i-au tras si mormant, si casa memoriala, si varf de munte memorial si dracu mai stie cate ... desi eu cred ca o carciuma memoriala era indeajuns ... cu toate astea faceau la banii cacalau, ca venea prostimea din toate colturile lumii sa il vada pe "marele" Bufflo Bill ...
In rest ..la francezi nici macar nu trebuie sa te chinui Gabi sa vinzi turism, ca merge din inertie.
poza numărul trei îmi aduce aminte de un serial, Nemuritorul. seamănă bine decorul.
PS SCize din nou că nu am văzut atunci cînd ai postat terenul de fotbal. L-am văzut oricum pînă la urmă, mai multe am zis acolo :P
Ice,
Nu e vorba neaparat de a fabrica istorie. Englezii de pilda o au, poate si mai colorata ca a Frantei, sau oricum pe acolo. Crezi ca se face puhoi de lume daca tu iesi inainte cu un muzeu mort. Lumea vrea sa vada spectacol: lumini, sunete, miscare. Asta inseamna "muzeu viu" sau asa cum citeam mai deunazi pe site-ul muzeului satului "museum vivus".
Andrei,
Stiai ca vor sa faca din Muzeul Satului un muzeu viu? Tu ar trebui sa fii mai in tema, ca l-ai vazut de curand.
bai, nesimtitule , ce cacat de gluma e asta bai:"Eu, unul, prefer Putna si Voronetul. Always. (fara aripioare)". unde s-a mai pomenit,tzarane, asa ceva? asta e gluma? ce referiri de tot rahatul sunt astea, bai??? de ce postezi? zau, de ce ne intereseaza? ce preferi tu unul? nu am citit toata timpenia asta, dar ma opresc sa iti zic sa te duci acasa si sa faci glumele astea cu parintii tai, cu gasca ta de la bloc, cu cine te-o fi invatat pe tine sa bati cimpii!boule! standardul curului faceti voi. acu' sa te lauzi ca ai posturi si comentarii...
Trimiteți un comentariu