marți, august 14, 2007

S.O.S. - Transfagarasanul

Dupa o pauza suficient de lunga dedicata propriei persoane si dupa un concediu de 10 zile printre "minunile turistice" ale Romaniei, asa cum vad ca se grabeste Evenimentul Zilei s-o zica, revin cu un material pe care, in forma pe care o vedeti mai jos, a fost trimis si redactiei sus-amintite, fara vreo sansa de izbanda, insa. Concluziile le veti trage singuri, iar pe ale mele le puteti citi in subsolul articolului.


Promotor al turismului romanesc

Ca preturile in varf de munte sunt mai piperate ca la poalele lui o stim cu totii, iar raspunsul primit la intrebarea "De ce?" este invariabil fundamentat pe dificultatea cu care se face aprovizionarea. Multumit cu acest raspuns "stiintific", turistul se lasa vrajit de aerul tare al inaltimilor, dar mai ales se lasa prada lacomiei unor "investitori" ce la nevoie calca si pe cadavre, pentru un leu in plus. Pentru ca ceea ce am intalnit la Balea Lac este probabil doar o mostra din miile de "motive" pentru care Romania a disparut de pe harta turistica a lumii. Dupa ce am rugat insistent ospatarii sa scoata ciorba de perisoare din consumatie, pentru ca vizibil aceasta o "luase din loc" si dupa ce m-am chinuit 10 minute sa-l invat tabla adunarii pe un ospatar ce gresea de fiecare data in favoarea lui, "cireasa de pe tort" a venit la iesirea din cabana. Am "picat" prost - tocmai se facea aprovizionarea cu carne tocata (pasta de mici). Fotografiile spun totul, nu mai e nevoie de nici-o alta explicatie. Sau poate mai e nevoie. O explicatie la panoul publicitar (foto 4 - dreapta-jos).
Ce intelege Universitatea Romano-Americana prin: "furnizor de educatie", "furnizor de fonduri pentru buget"?
Si mai ales, ce intelege prin "promotor al imaginii Romaniei"?

N.a . Masina cu care se facea aprovizionarea era probabil masina de uz curent a patronului, iar numarul de inmatriculare ce nu a putut fi surprins este SB-21-LAC.

Dupa o perioada in care am tot batut Transfagarasanul (in ultimii 10 ani am fost de cel putin 6-7 ori la Balea Lac) am inteles cam cum stau lucrurile in zona. Cei doi versanti ai Fagarasului sunt impartiti politic astfel: versantul sudic al PSD si versantul nordic al PD, judecand dupa cei ce dezvolta turism in zona. Faptul ca o zona cu un potential turistic fantastic zace in paragina nu trebuie sa ne mire, cat timp intregul areal este impartit intre cei 1-2 investitori de pe fiecare versant. Cum a ajuns Transfagarasanul sa fie nominalizat intre "cele 7 minuni" ale Romaniei e un mare "?", cu atat mai mult cu cat "Pestera Ursilor", spre exemplu, a fost "omisa" de pe lista. De ce oare?
Pentru ca "Pestera Ursilor" se afla in ograda pastorita de PSD (fratii Micula), iar Balea Lac de PD? (chiar si asa fara reclama ieftina a presei, Pestera Ursilor aduna mai multi vizitatori decat castelul Peles)
Pentru ca "Evenimentul Zilei", cel mai probabil, a initiat aceasta campanie la comanda politica? (lucru ce justifica dezinteresul pentru o problema cat se poate de spinoasa, in conditiile in care in
Romania se doreste resuscitarea turismului).
Pentru ca mie IMI PASA, iar ultimul lucru pe care mi-l doresc este ca prietenii mei englezi, ce si-au manifestat intentia de a vizita Romania, sa fie dezamagiti de reclama pe care am facut-o.

UPDATE: Am uitat sa precizez data la care a avut loc evenimentul: luni, 23 iulie 2007, cand in Sibiu erau 40 de grade la umbra, iar sus la Balea (cota 2000) 24 de grade. Drumul de la Sibiu la Balea se desfasura anevoios, pe drum existand 5 semafoare datorita lucrarilor la carosabil, asa ca acel transport efectuat ziua in amiaza mare (ora 15.00) a durat minim 2 ore.

21 de comentarii:

Anonim spunea...

din care stiu evz e impotriva psd-ului asa ca nu ma mira ce au facut. nu pot sa ascund insa ca sunt scarbit (nu si socat, m'am obisnuit cu nesimtirea) de aceasta campanie de descoperire a minunilor romaniei; macar sa fi fost 15-20 de minuni, asa mai mergea.
le recomand prietenilor tai englezi sa viziteze delta dunarii care dupa mine e cea mai mare minune a romaniei; eu am fost de 4 ori pana acum si tot nu m'am saturat

Anonim spunea...

bine ca au avut decenta sa care carnea aia in mertzan ca in portbagaju de dacie nu e asa curat :D

V.I. King spunea...

nasty
eu am fost de peste 20 de ori in delta. Era o perioada cand mergeam de 2 ori pe an. Nu am mai fost de vreo 4-5 ani, cand am pescuit pe balta lui Ad. Nastase si ni s-a interzis sa filmam, ca cica suntem de la ziar si nu e voie

ice4you® spunea...

Gabi bine ai revenit !

Cum cred ca s-a vaxut destul de clar de aici ...

http://ice4you.blogspot.com/search/label/Calatorii

In cele 3 episoade dedicate traseului pe care l-ai urmat si tu, si eu ma plang cam de acelasi lucru, si mai ales de bataia de joc legata de ceea ce inteleg astia prin Turism ! Cazul Balea Cabana nu este unic, nici la alte "cabane" ( cu pretentii de pensiuni) situatia nu este cu nimic mai colorata sau altfel ! Am povestit si eu si am nominalizat Siesta, unde dupa ce ca preturile sunt de 5+2 stele, conditiile sunt de'a dreptul infecte din toate punctele de vedere, si mai ales la banii care ii pretind !

Dar stii ceva ... nu ii pasa nimanui, nici acum si nici de acum inainte ...

Oana Anca spunea...

Hmmm, ma faci sa tanjesc din nou dupa Croatia si Austria. A fost prima vacanta din care nu-mi venea sa ma intorc, a fost prima data cand mi-a fost rusine ca-s romanca (deja la granita Austriei cu Ungaria era plin de romanasi de-ai nostri, pe care-i miroseai de la departare).
Mi-e rusine ca avem o tara frumoasa si nu stim s-o folosim cum trebuie. Mi-e rusine de submediocritatea care ii caracterizeaza pe majoritatea locuitorilor ei. Mi-e rusine ca ma bate gandul sa nu mai ostenesc in tara asta, visand cai verzi pe pereti.
In alta ordine de idei, bine-ai revenit! :)

Anonim spunea...

Oana si Anca, parerea ta este una care nu ma incanta deloc si asta ptr ca a baga toti romanii in aceasi oala, este ca un afront si jignire directa la adresa tuturor si implicit a mea ! Mie imi imi este dor de cine stie ce colt uitat de lume si nici de altceva cand am aici ce altii nici nu viseaza, imi este doar scarba de cei care nu sunt in stare sa aprecieze ceea ce avem, nici sa puna in valoare si nici sa se bucure de asta.

SI DA, NU IMI ESTE RUSINE CA SUNT ROMAN CA NU AM DE CE !

Marian Vişu spunea...

Gabi,
In februarie, ma aflam cu sotia insarcinata pe Transfagarasan. O mica plimbare la munte, departe de aglomerata Vale a Prahovei, cu o escala la Manastirea Curtea de Arges unde ne-am rugat pt viitorul (acum actualul) nostru copil. Doua lucruri mi-au stricat ziua: am descoperit un autoturism al Camerei Deputatilor la barajul Vidraru (vezi http://gandurileluimarian.blogspot.com/2007/02/urma-de-politica-la-vidraru.html) si un ospatar a incercat sa-mi umfle nota cu inca doua portii de papanasi. Mi s-a parut un mare idiot. Putea sa incerce sa ma fure altfel, nu trecand pe nota trei portii de papanasi in conditiile in care fusesem doar doua persoane la masa si papanasi mancase doar sotia mea :))

Oana Anca spunea...

Ice, daca pt tine "majoritate" inseamna "toti" te trimit la www.dexonline.ro.
Sa ne fie (de) bine! :) Si de intelepciune.

Anonim spunea...

Gabi, www.anpc.ro, daca ai si poze cu atit mai bine, vorbesc serios.

ice4you® spunea...

Oana si Anca - chestii de alea cu "imi e rusine ca sunt roman, bla bla bla" sunt atat de lame si atat de stereotipe, incat mi-se umfla venele la tampla numai cand le aud/citesc. Fac parte din obiceiul spurcat al romanului de a se plange de tot si toate, dar a nu face nimic care sa faca diferenta.

Pur si simplu nici nu mai conteaza "toti" sau "majoritatea" ptr ca nici aia nu pot sa accept ca doar un mic procent din tara asta sunt cei care merita sa fie luat in seama. Nu zic ca nu avem apucaturile noastre ca natie, insa ptr asta nu trebuie sa spunem mereu ca altii sunt mai breji decat noi, ca nu este nici pe departe asa, in nici un colt din lume asta, de care cica ne e dor cateodata.

Nu vreau sa le iei in nume de rau, sunt doar pareri personale ale cuiva care nu ii e rusine ca ii este roman, si care dovedeste si prin vorbe si prin fapte ca ii pasa, si nu merge pe principiu" " cu o floare nu faci primavara" si cu prima ocazi isi pune palma in cur si pleaca "unde e civilizatie".

Hai sanatate la toata lumea !

ice4you® spunea...

cristi roman - am impresia ca tu omiti faptul ca aceea cabana nu este a oricui. Tu crezi ca indrazneste vreun prapadit de la ANPC aia sa mearga sa fluture vreo legitimatie pe acolo ? LoL, poate incerca daca nu ii este bine in functia in care se afla. Treci peste ... la pariu ca acel articol nu va aparea nici in ziar ?!

Nu cumpar ziare, va rog sa ma tineti la curent ... just 4 fun.

ice4you® spunea...

Later edit ...

Acum citind mai atent am avut confirmarea ca nu a fost bagat in seama ... cred ca este destul de clar ... sau vrei ceva mai clar de atat ? :D

V.I. King spunea...

marian
chestia cu nota de plata umflata mi s-a intamplat si mie, insa n-am mai scris de asta, ca deja e ceva notoriu

cristi
directorii de la ANPC sunt inregimentati politic (la Cta e de la PNL, spre exemplu - chiar vicepresedinte al org. jud.)

Ice, oana
nu va infierbantati prea tare ca vin iar caldurile de 40 de grade :)

Oana Anca spunea...

Ice, mare grija sa nu faci vreun accident vascular, Doamne fereste.

Cat despre..."Fac parte din obiceiul spurcat al ROMANULUI de a se plange de tot si toate, dar A NU FACE NIMIC care sa faca diferenta." cred ca e argumentul tau forte ca avocat al apararii, nu?

Iar palma care protejeaza posteriorul celor ce se cara din tara e pt a atenua sutu-n fund primit de la...etc, etc?

Na, iaca, maine pe vremea asta o sa respir din nou aerul de peste granita. Ca deh, sunt elitista si-mi place sa ma uit doar inspre vest :)))) Cat depsre stele, mereu le-am preferat colbului strazii.

Gabi, sa vina, sa vina ca sa mai am niste contre cu Ice. ;-)

Anonim spunea...

Gabi, dar mai incearca si la alte ziare, nu lasa asa: vezi contactul de la Cotidianul, Jurnalul National, etc.
Faza ca ai fotografiat carne de mici transportata in portbagaj e prea tare.
Te rog, mai incearca.

ice4you® spunea...

Dilema mea cu ce cautati voi astia occidentalii printre noi needucatii si nespalatii, si salbaticii, ramane in continuare dilema ... dar o voi dezbate la mine pe blog si nu aici, ca nu este nici locul si nici momentul.

Romane ... tu pe ce lume traisti? Tu nu pricepi ca nimeni nu isi face de lucru inutil ?!

V.I. King spunea...

cristi
ideea era ca un articol in presa face mai mult decat 100 de amenzi ale ANPC. Eu nu vreau ca ANPC sa se duca acolo si sa-si umple portbagajul, vreau sa-l usture pe el ca ne face tara de ras.

Anonim spunea...

Gabi, n-ai citit ultimul meu comentariu: iti ziceam acum sa ie la rind cit mai multe zire, contacteaza-i.

Oana Anca spunea...

Anca rade :D.

Tibi spunea...

15 morti intr-un macel din suceava
www.cetateasuceava.ro/tibi-suceava/

Tibi spunea...

15 morti intr-un macel din suceava
www.cetateasuceava.ro/tibi-suceava/
15 morti intr-un macel din suceava
www.cetateasuceava.ro/tibi-suceava/

15 morti intr-un macel din suceava
www.cetateasuceava.ro/tibi-suceava/

www.cetateasuceava.ro/tibi-suceava/