miercuri, noiembrie 29, 2006

Clopotul lui Gauss


Un articol din editia de ieri a "Evenimentului Zilei" m-a determinat sa schimb tema de azi in ultimul moment. E un articol in care se face referire la doping-ul sistematizat, perfectionat care domina sportul de performanta. In slujba dictonului "Citius, Altius, Fortius" azi nu mai lucreaza sportivi si antrenori, ci Institutii de Cercetare, laboratoare ultraperformante in care sala de sport a fost inlocuita cu o eprubeta, iar hrana sportivilor cu steroizi, sange pentru transfuzii, etc. Suntem martorii unui spectacol grotesc, in care confruntarea se face la nivel tehnologic, iar sportivii ajung sa fie asistentii propriilor lor "performante".
De ce s-a ajuns aici? Iata o intrebare care va naste multe speculatii, polemici, intrigi, controverse, insa toate acestea ajung intr-un punct comun: BANUL. Goana nebuna dupa avere a unor manageri, cu atat mai mult cu cat unii sunt fosti sportivi, a facut ca aceste competitii sa se mute din arena sportiva in laborator. Numai daca stau sa fac o analiza a tenisului din ziua de azi, ma ingrozesc, cand vad ca ultimul mohican al sau (Andre Agassi) s-a retras si odata cu el si pasiunea mea pentru un sport, pe care acum 20-30 de ani il sorbeam picatura cu picatura pe la televiziunile vecine. Primul care a stricat tenisul a fost o masina suedeza, pe numele sau, Bjorn Borg. Castiga in linie fara a i se vedea pe fata cea mai mica grimasa. Apoi au aparut "pionii" lui Tiriac: Becker, Ivanisevici. Incet, incet, banul castiga tot mai mult teren in lupta cu spectacolul. Am ajuns in situatia in care nici macar nu ma mai intereseaza cine a castigat nu stiu ce turneu, pt ca raspunsul il stim dinainte.
In tema de ieri faceam o remarca: "Castig bani pentru a-mi controla viata, nu ea pe mine", de data asta ma voi contrazice singur si voi completa: "Cand banii depasesc cu mult nivelul de controlabilitate, viata incepe sa preia controlul asupra individului". Functia asta matematica a controlabilitatii e un fel de "Clopotul lui Gauss", iar lucrul cel mai important este sa mentii "viata" in limitele ei de controlabilitate. Florence Griffith Joyner a fost unul din accidentele medicinei sportive, probabil ca si Vrabioru si Haldan si daca nu se va face ceva concret in acest domeniu, lista va continua.

4 comentarii:

CRISTI ROMAN spunea...

Gabi,
Ca reporter pentru GSP, am avut ocazia sa aud foarte multe din sistemul sportiv romanesc. De unele te ingrozesti. Cert e ca inca dopingul e un subiect tabu, sint putini oameni care isi doresc cu adevarat eradicarea fenomenului.
Sint oameni care stiu practic totul, dar nu vor sa vorbeasca, sint sportivi care se dopeaza dar care au metode incaa eficiente de ascunderea acestui lucru (sint diferite metode, incepind cu schimbarea singelui din organism, daca iti vine sa crezi...).
Practic e vorba de niste evidente, pentru care nu prea ai insa dovezi si atungi mai incerci tu sa sugerezi cite ceva, astfel incit sa nu te trezesti cu vreun proces pe care-l pierzi in mod cert.

V.I. King spunea...

Cristi,
De schimbarea de sange am auzit si eu, probabil ai si citit ca am amintit de ea, unul din exemplele cele mai elocvente fiind Lance Armstrong, insa a-ti injecta sangele pe care tot tu l-ai donat, nu cred ca e ilegal, sau cel putin nu stiu si oricum e imposibil de dovedit.

V.I. King spunea...

De altfel, daca mi-aduc bine aminte, GSP a incercat ceva atunci cand a venit Hagi la Poli, ca antrenor. O fi presa puterea a 4-a, insa justitia e a treia. Ghinion.

Alexandru Boris Cosciug spunea...

Ceea ce pot spune eu, venind cu o informatie certa din genetica , este ca lichidul seminal al baietilor "nascuti natural" contine ADN-ul mitocondrial paternal, iar cel al baietilor "facuti in vitro" nu-l contine.
Ce rol genetic are ADN-ul mitocondrial paternal, numit Adam mtDNA, deoarece se ascunde in coasta lui Adam (apendicele xifoid)?
Adam mtDNA are rol energetic de asigurare a motilitatii spermei, in drumul ei spre ovul!
În lipsa lui, fertilitatea naturală este întreruptă. Ne indreptam cu pasi siguri spre infertilitate generalizata.
Conform programului Natura 2000, doar 10-15% din lume va ramane naturala, inclusiv oameni, iar restul vor fi doar "boi buni de munca" si aducatori de profit.