luni, noiembrie 27, 2006

Cum de a fost posibila atitudinea suporterilor lui Dinamo?

Nu vreau sa cad in extrema cealalta si a spune ca si presa are partea ei de vina, ca le-a "cautat prea mult in coarne", atunci cand de fapt ar fi trebuit sa ia o atitudine ceva mai echidistanta, insa adevarul e undeva la mijloc, iar realitatea cruda este ca stim sa pretuim prea putin valorile dobandite ale democratiei si ca fiecare intelege prin aceasta, un mod individualist de existenta.
Nepasarea fata de cei din jurul nostru a crescut proportional cu prapastia dintre restrictiile comuniste si libertatile democratiei. De la "grija fata de om" am trecut brusc la totala indiferenta, cu tangente spre nesimtire.
Acum cateva luni, Robert Turcescu a avut o emisiune la Europa FM legata de nesimtirea romanului in general si a bucuresteanului in particular, asta in urma unui sondaj mondial ce plasa Bucurestiul pe penultimul loc din lume la capitolul "cele mai civilizate metropole din lume". Doar Lagos-ul era in urma noastra. La vremea aceea am considerat deplasat rezultatul acestui sondaj, acum parca as fi ceva mai rezervat.
Si cu ocazia asta ne intoarcem iar la justitia noastra cea bolnav de corupta. Sa nu uitam ca, anul trecut, tot suporterii lui Dinamo au fost cei care au intrat in conflict cu autoritatile bulgare, la Constanta la fel au actionat, ce masuri s-au luat? Nici-una.
Justitia in Romania inca doarme, pentru ca ea insasi nu a inteles democratia asa cum trebuie.

8 comentarii:

V.I. King spunea...

Ce este interesant, ca dupa derby-ul Dinamo-Steaua, galeriile celor doua formatii s-au infratit brusc cand a fost vorba de o actiune indreptata impotriva autoritatilor statului. Si atunci justitia a dormit. Probabil ca ar trebui schimbat imnul national: "Desteapta-te Romane!" a ajuns un fel de bataie de joc.

CRISTI ROMAN spunea...

Da, in ciuda eforturilor, justitia inca doarme. Practic, la noi, nu exista conceptul de "autosesizare"...

Anonim spunea...

AICI AI NIMERIT-O VERE.
HAI, TINE-O TOT ASA!... :))

Anonim spunea...

intrebarea este: Cine poate face ceva? Cine are puterea de a schimba ceva in tara asta?? Presa? presidintia? poporul??

Ne aflam in ceea ce ar numi Noelle-Neumann Spirala Tacerii....

Adica, desi majoritatea are o anumita optiune, minoritatea, prin faptul ca are puterea de a se exprima, este mai vizibila si ca atare are castig de cauza in fata majoritatii.

De ce intampla asta? Din cauza trand-ului.

In tara asta este un trand a fura, a insela, a fi fara pic de bun simt.

Pacat....

V.I. King spunea...

Nimeni, nu poate face nimic, fara a exista un consens. Na, ca am inceput si eu sa recit din nea Nelu. Chestia asta cu spirala e ca gatitul. Ai nevoie de mancare, aragaz, butelie si scanteie care sa aprinda flacara. Scanteia e presa, gazul e justitia, aragazul sunt mecanismele statului si mancarea e produsul obtinut din actiunea celorlalte. Cand cele 3 nu conlucreaza, mancarea fie se strica, fie se arde.

De m-ar citi acum "fanii" Mariei Andries, m-ar trimite si pe mine la "cratita"

Anonim spunea...

he he he :P

Anonim spunea...

esti stelist nu? toti vb de parca ar fi experti in suporterii din peluze dar putini au fost la vreun meci macar...tampitilor probleme de astea sunt in toate tarile pe care voi le considerati mai dezvoltate..aia nu intra cu tab-urile in suporteri pur si simplu incearca sa minimizeze amploarea unor asemenea evenimente...asta fara sa se incalce pe cat posibil drepturile pe care le are orice suporter care se nimereste mai mult sau mai putin intamplator pe acolo...probleme pe care nici englezii nici italienii nu le-au rezolvat vrem sa le rezolvam noi...ca nu mai sunt criminali violatori hoti mafioti si alte scursuri in tara asta... a ajuns suporterul din peluze cea mai grava problema a societatii romanesti...hai la culcare zarane..

Marian Vişu spunea...

Cei care ma cunoasteti, stiti ca eu sunt "ala cu gandurile". Ei bine, ma gandesc daca nu cumva faptele facute de suporterii dinamovisti nu intra sun incidenta legilor tarii in al carei spatiu aerian se gasea aeronava in momentul respectiv. Ideea e ca, oricum, daca se vrea pedepsirea respectivelor persoane, aceasta se poate face. Fratilor, la urma urmei unul care vrea sa deschida usa avionului la 10.000 de metri altitudine nu e cu nimic mai prejos decit unul care ameninta cu grenada in dinti pasagerii.