sâmbătă, decembrie 02, 2006

Bridge-ul, incotro?

Pentru unii un joc de carti, pentru altii un viciu, bridge-ul insa este inainte de toate un sport. Chiar daca multi ma vor contrazice in acest sens, spunand ca sahul si bridge-ul nu sunt sporturi, as vrea sa-i intreb: de ce F1, motociclismul, boxul, artele martiale sunt considerate sporturi? Cum poti considera sport o disciplina in care confruntarea se da la nivel tehnologic, intre echipe de ingineri, fara a mai conta talentul pilotului din monopost. Am avut un exemplu cat se poate de convingator, acum cativa ani, cand orice pilot al lui Williams-Renault ajungea campion mondial (vezi Damon Hill, Jaques Villeneuve, altminteri piloti de pluton).
Bridge-ul insa, inainte de presupune competitie, inseamna comunicare, sincronizare intre parteneri, asemenea patinajului artistic sau sariturilor de la trambulina (perechi). De aici si termenul "bridge" (pod, punte).
N-am cunoscut pana acum nici-o persoana care, descifrand tainele bridge-ului, sa nu fie fascinat de acesta.
Asemenea insa multor alte sporturi, bridge-ul in Romania exista datorita unor "nebuni" ce nu-l lasa sa moara. Exita cativa inimosi in mai toate orasele mari din tara, care se zbat, se sacrifica pentru supravietuirea acestui sport. De ceva vreme se simte un suflu nou si in federatie, semn ca si acolo si-au facut loc oameni care intr-adevar iubesc bridge-ul. Dezinteresat. Nu sunt bani. In presa nu existam. Existam insa pe net, iar cei ce au curiozitatea pot vizita http://www.bridge-club.ro, sau site-ul federatiei: http://www.frbridge.ro/
Tot aici exista o pagina dedicata celor ce vor sa invete tainele acestui sport.

Un comentariu:

V.I. King spunea...

Ca o completare la cele de mai sus, iata rezultatele ultimului turneu de bridge, cel de la Brasov, de la finele lunii trecute:
Perechi:
1. Ionita - Coldea 61.18%
2. Gergely - Popa 61.03%
3. Stirbu - Serpoi 60.80%
Echipe:
1. BLANK 196 VP
2. VITO 186 VP
3. ZEN Bridge 178 VP
Prietenii mei, echipa ZA COACH din Constanta: locul 7 din 30 de echipe participante, in componenta: Copadineanu, Kuneyt, Bosneag, Dobrin