joi, decembrie 07, 2006

Romania Libera dezinformeaza



8 Decembrie 1980 - o zi neagra. Este ziua in care John Lennon a fost impuscat mortal in fata casei sale din New York.
Referitor la acest eveniment, suplimentul de joi al ziarului "Romania Libera" comite o mare eroare (din punctul meu de vedere, ca un infocat fan Beatles). Autorul articolului spune ca John Lennon a fost impuscat de un fan al sau, pe motiv ca acesta nu i-ar fi acordat un autograf. Total fals. Mick Chapman, acesta e numele ucigasului, intr-adevar era un infocat fan al sau, insa motivul a fost cu totul altul. In primul rand Chapman era bolnav psihic. Acesta incerca sa se comporte ca o "clona" a lui John: se imbraca la fel ca el, s-a insurat cu o femeie mai in varsta cu 8 ani, ca si John de altfel, sunt mai multe amanunte de acest gen. Cert este ca omul era foarte afectat de faptul ca, datorita lui Yoko Ono, grupul s-a destramat si cauta o razbunare in acest sens. Dupa ce a studiat foarte bine, timp de cateva zile, traseul zilnic al lui John, in dimineata zilei de 8 decembrie l-a abordat in strada, cerandu-i un autograf, pe care de altfel l-a si primit. Asta a fost dorinta lui: sa fie ultima persoana careia John ii acorda un autograf. In seara aceleiasi zile, Chapman l-a asteptat pe John, pana tarziu cand acesta se intorcea de la studioul de inregistrari si a tras 5 focuri de arma.
Pacat ca un ziarist care nu are nici-o treaba cu fenomenul The Beatles se apuca sa scrie baliverne, cand ar fi putut mult mai simplu sa intrebe cunoscatori (Florian Pittis este doar unul dintre ei).
Incepand de maine, voi incepe pe pagina mea un serial The Beatles, altceva decat cel al lui Pittis de la radio, in care voi furniza informatii precise; va fi un fel de cronologie Beatles, dublata de cateva aprecieri personale pe care le vom comenta.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Relax, foarte multe din articolele din ziare contin inexactitati sau sunt bazate de fapte a caror desfasurare nu este suficient documentata.
Despre documentar, buna idee, am sa citesc.
Spor :)

CRISTI ROMAN spunea...

exact, gabi, asa e, e corect ce spui tu. am vazut si eu mai demult un documentar bbc.

Oana Anca spunea...

Foarte adevarat ce spune Mircea despre dezinformarea din mass-media. Am experimentat asta in munca mea, nu o data: le dai o stire, un comunicat de presa si ei o distorsioneaza. Vin sa filmeze si iti cer sa spui o bazaconie in fata camerelor.
Cat despre Beatlesi, astept sa "te" citesc. Cat cantam in liceu la chitara yellow submarine! :)

CRISTI ROMAN spunea...

oana anca, daca ar fi sa dam cuvint cu cuvint comunicatele de presa nu le-ar citi nimeni, no offense, dar asta e situatia...noi le mai imbracam putin.

Oana Anca spunea...

Cristi, din pacate le dezbracati. Noi oferim o informatie completa, gandita, presa vine si ia o felie, o scoate din context si apoi generalizeaza. Ntz...nu bine! :)
Daca doresti, iti povestesc cateva "faze" sa-ntelegi ce spun. Dar nu in spatiul asta, ca nu vreau sa monopolizez.