luni, februarie 26, 2007

Somewhere in time ... MAMA RUSIA (IV)

Cu reflexul, deja format, de a scrie despre restaurante, am omis ieri cateva amanunte fara de care nu pot sa continuu. Cand am ajuns la hotel, tipul asta ruso-korean de la compania de travelling ne-a luat pasapoartele pentru inregistrare. Ne era si frica sa iesim in oras, pentru ca n-aveam nici-un act la noi, pana la urma am iesit clandestin. A doua zi trenul era abia seara tarziu, asa ca am avut timp sa dam o raita, sa luam putin pulsul orasului. Chiar daca n-am facut rusa la scoala, alfabetul l-am invatat, ca pe vremea lui Ceasca, televiziunea bulgara era un MUST. Ne plimbam pe strazi si citeam si noi nume de strazi, de magazine, etc. Asa am constatat ca la ei militia e tot MILITIE, strazile au nume predominant comuniste: Comunistichy, Leninskaya, etc. In ceea ce priveste strazile cu nume de oameni, acestea fac referire la originea lor materna: Leninskaya, Cehovskaya, Dostoievskaya, etc. La noi, daca faci referire la originea materna, e clar injuratura. Casele - majoritatea vechi, placate cu lemn pe dinafara - arata oribil (Foto 1)
Masinile - in proportie de 90% japoneze (aproape toate second-hand), cu volanul pe dreapta, 5% coreene si restul rusesti sau de alta origine. Sa mai vad si eu o Lada sau o Volga e deja raritate. Volga, pana acum, am vazut doar doua. Lada, ceva mai multe. Intram in magazine: pai, sa vezi aici preturi, tata, nu jucarie! O jeaca de piele 10000 ruble, adica 1000 RON (paritatea e 1RON=10 ruble), o caciula de blana 7000 ruble, si asta in talcioc, ca in magazin e 8000. Cu mancarea e altceva: preturi un pic sub ale noastre in general, iar la icre e de-a dreptul "iefteneala": 6-700 ruble/kg cele rosii (de Manciuria) si cam 8-900 ruble/kg cele negre. Pai, la asa preturi, nici nu mai trebuie altceva de mancare, decat niste bere, care este cam 20-30 ruble cutia de 1/2l. Si pentru ca tot am ajuns la bere: exista bere europeana (Heineken si Tuborg sunt cele mai intalnite), japoneza (Asahi sau Sapporo) sau ruseasca. Cel mai vandut brand e unul autohton Baltika, ce e urmat de un numar: 3, 6, 7, 8 sau 9, pe grade de tarie, ca, deh, suntem la rusi. Mai mult ca sigur ca, acum, ice4you (si nu numai el) ar intreba: "Dar vodka?". Vodka e ceva ce nu si-a pierdut din traditie: un sector intreg cu sute, daca nu chiar mii de sortimente de vodka, mai toate rusesti, pentru toate buzunarele. Nefiind bautor de vodka, pot spune ca am ocolit zona respectiva, asa ca imi pare rau daca v-am dezamagit. Ne-ntoarcem la hotel si aflam ca trebuie sa mergem pana la serviciul Pasapoarte sa semnam niste documente legate de intrarea noastra in Rusia. OK. Vine ruso-koreanul sa ne ia si mergem acolo. Serviciul pasapoarte era intr-un apartament inchiriat la parterul unui bloc de locuit. E vai mama lor. Intram si tipa de la unul din birouri imi pune in fata un document pe care trebuie sa-l semnez. Iau documentul si nu mai inteleg nimic. Totul e in rusa. Cer explicatii. Primesc raspuns: "Semneaza!". "Cum, ca primarul?". "Da" - asta am inteles si noi, ca e la fel ca in limba romana. Nu-mi venea sa cred, insa am fost avertizati ca daca nu semnam, nu putem merge la lucru. Da, fratilor, am semnat in "alb", ca primarul "care este". Ce am semnat, nici acum nu stiu, dar poate ca sunt unele lucruri pe care nu trebuie sa le stii. Iar daca peste ani voi aparea pe lista informatorilor KGB, sa stiti ca de la asta mi s-a tras. Oricum, cert e ca am obtinut semnatura si ni s-au inapoiat pasapoartele. Liber la program! (munca)
Cu actele in regula suntem condusi la gara (foto 2), de unde urma sa luam trenul spre Nogliki. 600km distanta, 35 de statii (opriri) pe parcurs pentru care sunt necesare 16 ore de mers cu trenul. Si cu bicicleta cred ca se ajunge mai repede. Insa nu e de ales. Fata cu biletele ne astepta in fata garii, ne conduce pana la vagon, unde evident, ce credeti ca se intampla: un nou control la pasapoarte. Va surprinde? Stati usor ca nu am terminat.

18 comentarii:

Anonim spunea...

Pana acum nu am intrat deloc la carcoteli dar sa sti ca te citesc tot timpul si abia astept sa postezi ceva nou.Imi place mult de tot,parca ma simt acolo langa tine,traiesc la aceasi intensitate momentele.Sa ne traiesti.Nu o sa apari ca informator.Asa fac rusii cu toti care lucreazala ei.Sa sti ca acolo unde ai semnat ca primarul era o fraza in care spunea ca nu ai voie sa filmezi sau sa faci poze in incinta locurilor de munca si sa nu aduci prejudicii poporului rus.Binenteles ca mai erau si alte treburi pe care le-ai descoperit mai tarziu.Si asa cum spunea un mare rus iti spun si eu :Posteaza,posteaza,posteaza.!!

V.I. King spunea...

andrei,
am vazut ca nici pe blogul tau nu "carcotesti", acolo doar cenzurezi :)
In alta ordine de idei chiar ma gandeam sa va intreb daca voi, cei din presa, ati fost pe la rusi cu diverse ocazii si v-au pus sa semnati chestii d-astea, dar vad ca ai raspuns deja

Anonim spunea...

Nu stiu altii cum sunt... dar pe mine m-ai convins ca nu vreau sa merg in Rusia prea curand :)
Asteptam continuarea ;)!

V.I. King spunea...

Mircea,
Acu, din ce spune lumea, cica St. Petersburg e frumos si musai trebe vizitat. Insa atat. Nu Moscova, nu altceva. Noptile albe la St. Ptbg.

Anonim spunea...

Gabi, Sunt atat de ocupat incat rareori am timp de "carcoteli".Nu cenzurez nici un comentariu,numai ca este atasat mai tarziu pe blog.Am un program de cosmar anul acesta.Ma scol la 6.10,plec la facultate,trec pe la ziar apoi fug la cameramani unde anul acesta imi sustin lucrarea de diploma,apoi din nou la ziar cam pana la ora 21,22,23,24,etc,apoi masina de serviciu pana acasa.Trebuie sa ma intelegi daca vrei.De la anul o sa fiu mai activ in "carcoteli".Sa ne traiesti.PS:Inca nu am fost la rusi dar as vrea.

V.I. King spunea...

Andrei,
Era o gluma, doar nu crezi ca vorbesc serios. Spor la treaba!

Anamaria Martin spunea...

E fascinant sa descoperi si o astfel de tara.
Asa cum zicea si Mircea, astept continuare cu mare interes :)

Alexandru Hagi spunea...

Interesanta cronica despre Rusia, chiar aveam lacune despre cum este viata acolo in mileniul 3... astept cu interes urmatorul episod

Anonim spunea...

din ce am văzut eu din poze şi dacă mă mai gîndesc la ce nume de străzi au, nu prea cred că vreau să merg pe acolo.

ice4you® spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ice4you® spunea...

Deci cu votca aia chiar m-ai dezamagit ! Cum dracu sa te duci in russia sa nu bei din votca lor, e ca si cum te-ai duce in Balii si nu ai bea pinacolada, sau in Thailanda si nu ai merge la un masaj erotic ! :DDD Pai nu e frumos mai :D Rusine ! :D

Iote ca incet incet, ai grija sa ma lasi fara intrebari, da cu rusoaicele tot nu ne-am lamurit inca :D

Bai si chiar cand sa te intreb de lada, mi-ai taiat elanul si ai descris cu lux de amanunte cum sta treaba :D

Bun, vezi sa nu uiti de rusoaice si mancare ... da na am rabdare, sa nu zici ca iara nu tac :D

Si ca tot povesteai de trenuri, sunt mai rele ca la noi ? :D

ice4you® spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ice4you® spunea...

URASC WWW2 ... sau mai bine zis de cand au trecut pe serverele google ... am tras la duble de m-am acrit ca intepenise de tot ... mama ei de conexie stupida, power by google :-E

Scuze ...

Oana Anca spunea...

St. Petersburgul l-am "vazut" prin ochii Corinei. E un oras impunator, deosebit in special din punct de vedere arhitectural. Si aici ma refer la celebrele biserici acoperite cu aur. In rest, sa stii ca e destul de cenusiu, chiar si in perioada Noptilor Albe.
Cu ce ma mandresc eu insa, cand vine vorba de St. Petersburg este sora mea, care a concertat intr-una din cele mai impunatoare sali, alaturi de una din cele mai renumite orchestre din lume: orchestra Filarmonicii din St. Petersburg. Da, cu ocazia Noptilor Albe. Si n-au avut orice spectacol, ci unul dificil chiar si pentru profesionisti, darmite pt niste studenti: Matthaus Passion, de JS Bach. :)

Na, ca m-am laudat si eu...:D

PS: Merci pt ca ai facut imbunatatiri cu privire la explicarea pozelor;-).

V.I. King spunea...

Anca,
Poate se hotaraste si Corina sa scrie pe blogul ei, asa cum a vazut ea St. Petersburgul. Dar acu' nu e musai, numai daca vrea si daca are timp, probabil acum e bagata pana la gat in "Rent a nanny" :)

Oana Anca spunea...

Rent a nanny plus...lucrarea de diploma, sot, etc...;-)

V.I. King spunea...

Anca,
Diploma si sotul existau si acum o luna, cand mai scria pe blog. Eu asteptam sa scrie ceva despre firma. Mai nou, mi-am regasit o mai veche cunostinta, din Arad, care asteapta un copil in lunile urmatoare. Poate o avea nevoie, pe viitor, de servicii de genul asta, cine stie?

Oana Anca spunea...

Mai greu cu internetul cand e la Arad :).