marți, aprilie 03, 2007

P.A.R.I.S. - Pareri.Aprecieri.Recomandari.Idei.Sugestii

In viitorul apropiat voi pleca cu familia la Paris, pentru 6 zile. Orice sfat din partea celor care au mai trecut pe acolo e bine-venit. M-am inarmat eu cu tot felul de carti in format clasic sau electronic, insa o parere in plus nu strica niciodata. Si inca o intrebare pentru cei ce au utilizat cardul "Paris Pass". Merita banii? Din cate am vazut eu, Turnul Eiffel si Disneyland nu sunt prinse in acest card, iar eu prea multi bani pe transport nu cred ca voi cheltui, pt. ca am ales un hotel in centru (arondismentul 3).

13 comentarii:

Anonim spunea...

nu am fost pe acolo, dar vezi şi tu cum e cu stadioanele de acolo, ceva poze :) sînt curios dacă la ei în parcuri sînt terenuri de fotbal.

CRISTI ROMAN spunea...

Gabi, eu am stat 12 zile in 2003.
Sugestiile mele:
1. Da, iati Paris Pass daca stai 6 zile.
2. Vezi daca ai si abonamnetul inclus la RATP (RATB-ul lor). Cred ca da. Atunci chiar merita.
3. Foloseste la greu metroul. Merge ceas.
4. Nu va panicati de negrii care va vor cinta rap la 15 cm de fetzele voastre, cu gesturi curajoase. Asa fac ei:))
5. Veti auzi romaneste la greu in metrou. Evident, cersetorii nostrii.
5. Viziteaza cimitirul in care sint ingropati oameni celebri, cum ar fi Jim Morrison sau Truffault. Linga Montparnasse.
6. Atentie la buzunare in locuri aglomerate. Sint multi hoti (romani/bulgari/etc) deghizati in turisti, care se fac ca viziteaza dar sint la furat. Am vazut personal asa ceva.
7. Pasajul subteran unde a murit Diana e chiar linga Turnul Eiffel.
8. Duceti-va seara, la apus, pe esplanada Academiei Militare (vizavi de Turn: se vede superb turnul de acolo)
9. Vizitati neaparat cartierul futurist, cu zgirie nori, La Defense. Chiar asa se cheama statia de metroi.
10. Calatoriti de curiozitate cu metroul nr.9. E computerizat 100%. N-are cabina de conductor. Stati in fata, la primul vagon, si puteti vedea frontal tunelul de metrou cum se deschide chiar in fata voastra.

Sper ca zbori cu Wizz Air sau cu alt low-cost :))

Andrei Crăiţoiu spunea...

Draga Gabi,nu am vazut Parisul dar pot sa-ti doresc vreme buna si distractie pe cinste.Sa imortalizezi cat mai multe ca apoi sa ne arati si noua pe blog aventura ta in mai multe episoade.

ice4you® spunea...

Nu am recomandari, insa iti doresc sa va distrati si sa va simtiti cat puteti de bine !

P.S. Te asteptam cu multe poze si impresii ! ;)

Anonim spunea...

Salut Gabi,
Stau pe langa Paris de 4 ani
Cateva recomandari (parerea mea, vorba lu nea Nicu Vacaroiu): Tour Effel (e coada la urcare dar merge repede 10,50 euro biletul pana sus) cartierul Montmartre (Sacre-Coeur, Moulin Rouge place Pigalle de vizitat ziua in familie, seara fara), Louvre 8 euro biletul(grandios, cel putin o zi sa-i dedici daca te duci, apropo ai citit Codul lui da Vinci? daca da la iesirea din louvru prin subteran, spre metrou o sa vezi piramida inversata)La Defense, Champs-Elysee, Opera Garnier (vechea opera), Cartierul latin langa Notre-Dame, Domul lui Napoleon langa Musée d'arme, Tour de Montparnase, Muzul de ceara (Gravin)si ar mai fi multe altele.
Pe metrou+RER+autobuz (www.ratp.fr) poti sa-ti iei un abonament (se numeste carte orange) pe o saptamana...e pe zone..de exemplu pt zona 1-5 care include Disneyland si aeroportul Charles de Gaulle costa cam 35 euro pe saptamana. E foarte avantajos, un bilet din zona 1 pana in 5 costa 4 euro. Pt a-ti face carte orange iti trebuie insa o poza de buletin...poate ai pe-acasa, daca nu exista aparate care-ti fac pe loc.
carte Pass nu stiu ce e.
de evitat zona de nord (in afara de Montmartre)
Daca vrei se viziteaza stadionul Stade de France si Parc de Prince (al PSG-ului) + arenele de tenis de la Roland Garros
Ar mai fi de vazut Versaille cu gradinile sale...mai ales daca e timp frumos
Restaurant bun si acceptabil la pret "Chez Clement". Sa nu mancati la restaurantele de pe Chapms-Elysee.
Berea e scumpa in cafenele si retaurante 3-4 euro 250g...in schimb ieftina la magazin. Nu exista sticla de bere de 500. Doar cutie. Sticle de 250, 750 sau 1l.
Tips:
-prima duminica din luna muzeele sint gratuite...cozi enorme dar care merg repede nu trebuie sa dezarmezi
-plimbare cu vaporasul pe Senna

Completare la comentariile lui Cristi:
metroul automat e n°14 nu 9.
cimitiru cu personalitati sunt doua: unu langa Montparnase (Cioran, Brancusi, Ionesco) Jim Morisson e in cimitirul Pere Lachaise care e in estul Parisului.
intr-adevar atentie la hoti
Pentru Paul:in parcuri sint multe terenuri de tenis de fotbal mai putine; in schimb sint terenuri de fotbal cu gazon, cu nocturna, accesibile pt oricine
hai ca ma opresc...deh ar fi multe de spus...
sper sa prindeti vreme buna

V.I. King spunea...

Merci Cristi si Tibi
Tibi,
Pt ca pari a fi cel mai in tema, inca 3 intrebari scurte:
1. cand ar fi mai bine sa urc in turn, ziua sau seara. Dupa mintea mea ar fi probabil seara inainte de apus, pt a vedea si Parisul luminat, insa nu stiu cum e cu cozile la ora aia
2. din ce-am citit pe net, tot n-am priceput cum e cu Disneyland-ul. Exista bilet de intrare pt intreg parcul sau se platesc bilete pentru fiecare atractie de acolo (cum e in Prater, in Viena)?
3. Stiam ca exista si in Paris un muzeu Madame Toussaud, insa prin cartile pe care le am nu se pomeneste de asa ceva. Exista au ba?

V.I. King spunea...

Cristi,
Cu metrou computerizat am mers in Londra, acolo sunt multe linii in genul asta. Ba, chiar am avut ocazia sa stau de vorba cu unul din inginerii de system de la Sun Microsystems ce a participat la designul centrului de control a traficului de la Victoria Station. De altfel ni l-a si aratat. Dar in primul vagon nu am mers, o sa iau aminte.

Anonim spunea...

Deci:
1 la urcare in turn coada e tot timpul dar cum ti-am mai zis merge repede...eu n-am urcat decit ziua si ar fi bine sa urci cand e senin...privelistea e minunata...de la toate 3 nivelele vezi altfel.
Si sa nu urcati in prima zi..mai spre sfarsit ca sa reperati deja celelate obiective care le-ati vazut anterior.
2 Disney.
N-am fost niciodata inca (fii-miu are abia 1 an jumate) dar iti spun din auzite.
Intrarea o platesti o singura data, nu pentru fiecare atractie. Exista doua parcuri iar biletele sint doar pentru un parc sau pentru amandoua. Se zice ca n-ai timp intr-o zi sa le faci pe-amandoua. In schimb sint cozi imense la fiecare atractie (o ora cel putin la fiecare)...de aceea te sfatuiesc sa nu te duci in weekend, nici miercurea cand in Franta copii nu au scoala. Exista un sistem ca poti sa te inscrii dimineata la atractiile care vrei sa le faci si ai o juma de ora sa ajungi acolo si sa intrii fara sa stai la coada. De exemplu te inscrii sa faci tunelul timpului (dau un exemplu nu stiu daca exista asa ceva) la ora 13H00 ai pana la 13H30 sa intrii fara sa stai la coada.
Cica totul e foarte scump acolo, de aceea sa luati la pachetel sandwich-uri si apa.
Colegii mei francezi imi zic ca Parc Asterix (www.parcasterix.fr)e de zece ori mai misto si lume mai putina si atractii mai interesante.
3 Muzeu Madame Toussaud n-am auzit in Paris...exista un muzeu cu figuri de ceara...se numeste Musée Grévin (www.grevin.com/) si cred ca e varianta franceza a lu madame toussaud. N-am fost deci nu stiu mai multe.
Multumit? Am fost destul de clar?

V.I. King spunea...

Merci Tibi.
Supermultumit.

Anonim spunea...

Vacanta placuta :)

CELEBRULUL NECUNOSCUT spunea...

Buna ziua!
Felicitari pentru blog!
Intrati la fanclubul oficial Jim Morrison
http://jim-morrison-fanclub.blogspot.com/
si lasa ti un comen , eventual un link pentru fanii din Romania pentru a ajunge la blogul dumneavoastra.
Intra in comunitatea Jim Morrison
Va multumim

bogitza spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Anonim spunea...

Buna,

As avea nevoi de niste sfaturi, am un bilet de avion pentru paris, insa cazarea rezervata, s-a anulat - aceasta a fost in zona Bastille.
In momentul de fata as cauta o noua cazare, dar va rog ajutati-ma care sunt cartierele de evitat in Paris ?
Pe booking, numai in zone periferice mai gasesc hoteluri disponibile fiind ca luni, in 20 ar trebui sa ajung in Paris.
Multumesc pentru sfaturi!