joi, decembrie 21, 2006

Din Korea, pentru prieteni

Am ajuns in Korea; cu bine, insa fara bagaje. Nu e prima data. I-am iertat, ca si data trecuta de altfel. Asa-s olandezii, ametiti. Dar nu despre asta voiam sa va scriu.
Inainte de a pleca din tara, dau o tura prin magazine sa vad cam la ce pret e un DVD Player portabil. La MegaGalaxy 750 lei, "poate mai scad dupa 1 ianuarie" - zic eu. "N-au de unde, pentru ca si-asa e la reducere" - incearca sa ma convinga baiatul de la stand. Nu ma obosesc sa-l contrez, e treaba lor daca nu vor sa-si vanda marfa. Aseara am ajuns pe Schiphol (aeroportul din Amsterdam). Aveau si ei unul la reducere - 99EUR. Fac repede un calcul si vad ca e mai putin de jumatate de pretul din tara. Si e si destul de dotat: are iesire pt TV, kit de montare pe tetiera de la masina, geanta pt. trambalat, incarcator auto, port USB. Stie si MPEG4, MP3, are si un Picture Viewer. Singurul lucru care lipseste e DivX, insa avusesera unul si cu DivX, tot la 99 EUR, dar se epuizase. N-am facut precum politaiul din celebrul banc, sa-i zic "Nu-i nimic, dati-mi-l si-asa epuizat", asa ca l-am luat pe asta. Asta-vara mi-am luat LCD TV din Ungaria. De ce? Pt ca era la jumatatea pretului din tara. Si asta va sfatuiesc si pe voi sa faceti, faceti-va piata din UE. E mai ieftin. Trebuie sa inteleaga si comerciantul roman ca adaos comercial inseamna ceva in zona 10-30%, nu peste 50%. Toata lumea e speriata ca or sa sara preturile. Intrebarea e in ce directie or sa sara, cand in afara de combustibil si pe alocuri la cateva produse alimentare, toata piata noastra e mult mai scumpa. Eu unul, chiar imi doeresc sa ne aliniem cu preturile la ale lor. Chestia cu sentimentul national ma lasa rece, cat timp cel care ma "jecmaneste" se considera MARE ROMAN, nevotat din pacate intre primii 100 de romani.

7 comentarii:

Anonim spunea...

Am scris si la mine pe blog atat despre comert dar si eCommerce in Romania, si sunt mari probleme. Incepand de la stoc, la modul in care esti tratat, la cat de constient este un vanzator ca trebuie sa vanda ceva, nu doar sa se invarta fara rost prin magazin.... mai e mult pana departe in comertul romanesc.

V.I. King spunea...

Mircea,
Nici n-am mai zis ca mi-am cumparat si blugi si camasi, ca tot la juma' de pret erau.
Chestia cu intratul in UE=sar preturile e inventia comerciantilor.
Si daca stau sa ma gandesc bine, toate relele astea se trag de pe vremea lui Roman, sper ca nu e ruda cu Cristi.

CRISTI ROMAN spunea...

e corect ce spui, gabi. dar sa vedem ce se va intimpla si aici dupa aderarea la ue, unii zic ca preturile la anumite produse electronice vor scadea. e adevarat si eu mi-am mai luat cite ceva din ue. Exemplu: in 2004 cind am fost la JO Atena, mi-am luat din carfurul de la ei un dvd player/vhs recorder (stiti cum e, 2 in 1) la 180 de euro, atunci produsul respectiv in romania fiind de 250 euro. bine, nu mai folosesc acum vhs, dar ziceam de preturi.

dorucln spunea...

Asa este mai finule. Am avut proasta inspiratie sa-mi doresc un tv ca al tau si am plecat hotarat impreuna cu nasi-ta sa cutreieram magazinele de profil.Bineinteles ca cel mai ieftin l-am gasit la 35 milioane (oferta) si asta dupa ce am asteptat la stand cca 20 min, suficient ca sa-ti creasca tensiunea si sa le doresti din inima INTEGRARE PLACUTA ASA CUM MA GANDESC EU si FALIMENT FERICIT, ca altceva nu merita si oricum asta va fi probabil viitorul lor daca nu-si schimba atitudinea si preturile. In Anglia acelasi televizor este about 300£, adica 500 de euro, adica vreo 20 de milioane.
Si acum de Craciun le doresc Sarbatori fericite, An Nou cu standurile goale si prosper ca si agricultura patriei, porc cu trechineloza si un vin cald si casat.

ice4you® spunea...

Asteptam relatari din Coreea ... norocosule :P Ai grija ce mananci ca s-ar putea sa nu ne mai relatezi :D

Legat strict de preturile din RO, eu o sa va povestesc putin cum sta situatia la importatorii IT, ptr ca ma ocup de administrarea unui magazin care are acest obiect de activitate, ca vanzare retail.
Deci, marfa intra in tara prin mafia importatorilor care au exclusivitate absoluta. Ajung in tara scutite de taxe vamale (eliminate de multa vreme) dar intervin aici imporatorii cu niste adaosuri care oscileaza intre 50 si ... 400% ! O asa va dau niste exemple simple: carcase din astea de tabla cu o pocnitoare in loc de sursa, pret de import: 5-9USD, pret de vanzare: 19-35USD, si la banii astia le iau eu, direct de la ei, fara nici un intermediar. Bininteles ca .. bag si eu un 10-20% ca de aia muncesc, dar sa fim seriosi adaosul este unul de bun simt, si uite asa carcasa aia ajunge de la 5-9USD la 35-45USD.
Si exemplele pot continua si se aplica cam la 80% din produse.
Monitoare 17"CRT din astea de firma celebra (ULTRA, VIEWSTAR etc)pret de import: 40-55USD, pretul meu de achizitie: 80-90USD, pretul meu de vazare: 100-110USD, la care bineinteles ca mai intra si TVA-ul.

Deci vina vanzatorilor retail este cea mai mica va rog sa ma credeti. Mafia cea mai mare este la importatori directi, care sunt putini si exclusivisti, fac preturile la mica intelegere, evita un razboi al preturilor ptr ca nu ii avantajeaza pe nici unii, singul lucru care este la liber este sa ofere mici avantaje clientilor, cum ar fi transportul gratuit de exemplu sau alte maruntisuri de astea.

Concluzie: vom avea si noi preturi oneste doar cand acesta mafie si monopol al importurilor va fi spart, pana atunci sa nu va asteptati la nimic bun, si ce spun eu este aproape imposibil de realizat pe termen scurt, ptr ca si-au asigurat locurile de foarte multa vreme, deci UE nu are ce sa schimbe.

V.I. King spunea...

ice4you
Inclin sa-ti dau dreptate, asta pentru ca n-am vazut nici-un retailer care sa faca avere numai din asta. Acum stau si ma gandesc daca nu si importatorii "platesc" tot felul de "comisioane" pe la cei ce elibereaza autorizatiile astea de importatori, care am inteles ca se reinnoiesc la inceputul fiecarui an.

ice4you® spunea...

gabriel, eu cunosc toate amanuntele ptr ca in timp, lucrand cu oameni de acolo, am aflat si amanunte de acest gen, depasind relatia de vazator/client, si oameni mi-au marturisit una alta. Ei vad preturile de import si si-au pus si ei mana in cap cand vad ce adaosuri sunt obligati sa aplice, dar sti cum e ... nu prea e treaba lor politica de preturi, acestea le fac cei care i-au angajat.
Uite, acum vreo 3 saptamani mi-am luat eu un mobile rack extren, pe care am dat 110 lei pret de importator. Sti la cat intra in tara acest mobilerack extern ? Iti spun eu, 44 lei ! Si-a facut omul cruce cand a vazut ce adaos trebuie sa imi aplice la el, dar nu avea ce face. L-am luat ca aveam nevoie de el ...

Legat de licente ...
Man, iti spun eu cum e treaba, un procent din acele adaosuri aplicate sunt defapt comisioanele care merg acolo unde trebuie. Tu sa fi unul dintre cei care ia sa zicem ...1% din cateva milioane de dolari la fiecare import, oare nu ai fi de acord sa le dai in continuare licente ? :D