miercuri, decembrie 13, 2006

Sahalin 2 - de partea cui sta dreptatea?

In Ev. Zilei de azi, un articol al dlui Christian Mititelu aduce in atentia opiniei publice nationalismul energetic al Rusiei. Ca unul cunoscator a ceea ce se intampla acolo (de aproape 1 an si jumatate lucrez in proiectul Sahalin 2) pot spune ca e un articol pe cat de trist, pe atat de documentat, partea proasta e ca cei ce-si dau cu parerea sunt ori rau intentionati, ori complet pe dinafara fenomenului. In sprijinul acestuia vin cu cateva argumente:
1. Shell-ul a fost obligata sa dea in functiune o ferma piscicola, ca o compensare a asa-zisului dezastru ecologic de care se face vinovata, ferma care deja produce mai mult decat baremul fixat de statul rus. Acum statul rus ii face raspunzatori si pentru migratia pasarilor din zona. O aberatie.
2. Shell-ul a fost obligat sa construiasca un aeroport in Nogliki, aeroport pe care nici nu ii este permis sa il foloseasca, este utilizat insa de beneficiarii proiectului Sahalin 1 - firma americana Exxon. Cu americanii se poate, cu europenii nu.
3. Contractul, semnat la acea vreme cu presedintele Eltin, nu e acceptat in forma lui de Putin, ca si cum cand a preluat gestiunea Rusiei, Putin nu ar fi trebuit sa preia si contractele aflate in derulare.
4. Lucrul cel mai ingrijorator e felul in care populatia Rusiei e manipulata, ei inca mai cred povestile vandute de Stalin si Brejnev, iar Gorbaciov pentru ei reprezinta cel mai odios personaj din istoria Rusiei. Iar asta o spun, nu batranii nevoiasi ci chiar tineretul, care se presupune a avea un alt nivel de perceptie.
5. Shell-ul e acuzata pentru "copacii doborati", insa pentru cei ce vor sa-si faca o imagine a insulei, ii invit sa priveasca imaginea de mai jos, spre a intelege cum mor copacii in Sahalin, fara a fi doborati de om. Milioane de copaci (fara sa exagerez) zac uscati in picioare, fara ca vreunei minti luminate sa-i pese.
Restul, va las pe dvs. sa-l comentati

6 comentarii:

CRISTI ROMAN spunea...

mama, gabi, dar ce implicat esti! adevarul e ca daca tot stii care e faza, e pacat sa nu dai din ele.

V.I. King spunea...

Cristi,
e mai greu de povestit in cateva randuri, asta pentru ca sunt multe elemente, exista si argumente pro-Rusia, insa ele sunt prea subtiri.
Ce se intampla insa in Mama Rusia mi-aduce aminte de perioada de dinainte de 89

Anonim spunea...

De ce nu faci un site, sau un blog cu asta, daca esti atat de implicat poate incerci sa si schimbi ceva, sau mai sigur, sa faci problemele cunoscute.

V.I. King spunea...

mircea,
am pus pe blog dupa cum vezi, i-am transmis un mesaj si autorului articolului din EvZ, daca omul n-a vrut amanunte, nu-l pot obliga, insa vad ca in ziarul de azi au continuat episodul cu nationalismul energetic al rusiei

Anonim spunea...

Poate putin offtopic, dar mi se pare ca incet ne intoarcem la vremea Razboiului Rece, doar ca de data aceasta Armata Rosie e inlocuita de tevile Gazpromului, iar generalii rusi de oligarhi ai industriei de extractie din Rusia.

Am citit recent un articol undeva si am ramas stupefiat in ce masura depinde Europa de livrarile de gaze din Rusia. Gazpromul livreaza 3/4 din necesarul de gaz al Germaniei, Italiei si-al Austriei, este actionar majoritar la cel mai mare distribuitor de gaze din Marea Britanie, detine in coproprietate distribuitorul de gaz din Slovacia, etc., probabil Gabriel are date mai exact in acest sens.

Cred ca UE se afla intr-o situatie delicata din punctul acesta de vedere si ar trebui sa gaseasca o alternativa la gazul rusesc in urmatorii 10-20 de ani.

V.I. King spunea...

roby,
asa este, desi nedeclarat, noul razboi rece a inceput, iar base al nostru se face ca nu stie, el o da in sus si tare cu basarabia, normal ca rusii s-au atacat. Oricum din cele vorbite cu colegii mei rusi, se pare ca CSI va lua din nou fiinta, exceptie vor face statele baltice, si poate kazahstan-ul si ukraina, desi ukraina s-ar putea sa se lipeasca iar la patria muma.
Am un coleg, care acum sta in Yuzno si se muta cu familia in Minsk (belarus). Pentru asta nu are nevoie de pasaport, chestii din astea, rusii avand aceleasi drepturi cu belarusii.
Asa ca, cu cei 100000$ pe care ii ia pe apartamentul cu 4 camere din Yuzno ci-a cumparat cca 9000mp la marginea minskului pe care a dat 10000$ (aprox. 1$/mp) si cu inca 50000 isi face vila cu etaj si mansarda, asta in timp ce in moscova cu banii astia platesti chiria pe 1 an la un apart/vila