luni, aprilie 02, 2007

Somewhere in time... Mama Rusia - EPILOG

Promis de ceva timp, insa amanat din cauze obiective, voi incheia aici serialul despre Mama Rusia, cu ceva poze si mai putine explicatii. Primele 2 imagini sunt instantanee luate din elicopter, asa cum se vede Sakhalin-ul de la cateva sute de metri altitudine. Odata ajunsi pe aeroportul din Nogliki (in drumul de intoarcere spre casa) si facand cele 2-3, "traditionale" de-acum, controale la bagaje, ii cerem soferului sa ne duca direct la gara, la "biblioteca". Cuvantul asta, biblioteca sau library, a ajuns universal valabil, asa ca fie rusi, romani, englezi, americani sau australieni, cu totii intelegem acelasi lucru, adica locul unde berea este la rang de best-seller, iar locul cartilor din rafturi sunt luate de "volume din marii clasici ai literaturii universale", cum ar fi: danezul Carlsberg, olandezul Heineken, americanul Miller, australianul Foster's sau rusoaica Baltika. "Biblioteca" in sine, pe numele ei de scena, BODEGA, imi trezeste amintiri pre-revolutionare ale celebrelor localuri de atunci, intitulate generic "Gospodina" (pana si la astea am adoptat un cuvant sovietic). Se pot vedea in galantar traditionalele mancaruri gata preparate, asa cum erau si la noi candva: snitele plutind in ulei, salata de boeuf fara boeuf (carne de vita), orez cu pretentii de pilaf, peste afumat sau prajit etc (foto 3). Intr-un colt, dincolo de tejghea, lipsita de orice griji, ca doar nu-i asa, statul comunist are grija de toate, lancezeste cel mai de traditie exponat al rasei slave: femeia rusoaica, intitulata simbolic, Natasha. Ii puteti studia trasaturile, fizionomia, pentru mine, cel putin, este exemplul ideal de a va forma o idee despre femeia rusoaica de 40 de ani. (foto 4) O mina obosita, plictisita, dar care lasa sa se inteleaga, ca, in urma cu 20 de ani, in spatele ei se afla o tanara dupa care intorceau capul o gramada de "tovarasi". Atunci am inteles de ce rusii, dupa o anumita varsta, o dau pe vodka, pentru ca arata mai bine. Si ca sa nu daram complet mitul femeii sovietice, va prezint si un exponat al noii generatii, rusoaica de 20 de ani, dupa care se cam intorc capetele (foto 5 ). Nu comentez mai mult, va las pe voi s-o faceti. Eu mi-am vazut in continuare de traseul meu, asa ca in cele din urma iata-ma la aeroport, in sala de asteptare, alaturi de colegii mei koreeni. E de prisos sa va mai spun ca in aerportul din Yuzno nu exista un restaurant, bar, ori vreun magazin, pentru ca aici nu se gasesc lucruri elementare cum ar fi un dispenser de apa sau cateva scaune in plus pentru ca cei de la "Business Class" sa poata sedea si altfel decat in imagine (foto 6).
CONEŢ

8 comentarii:

Andrei Crăiţoiu spunea...

Misto poza cu rusoaica plictisita si cu motanul visator.Multumesc pentru post.

sorin spunea...

bine ca macar erai monitorizat de camerele alora... . sau nu treuia sa le furi frumusete de rusoaica de 20 de ani:))

CRISTI ROMAN spunea...

Sa ne spui mai multe, in particular, despre femeile din Rusia :)))

V.I. King spunea...

Andrei,
Motanul nu stiu daca era visator sau ... turmentat :)

Sorin,
Nu era nevoie de camere, pt ca era si militian in schema de personal a hotelului

Cristi,
Am spus doar ca nu vreau sa va stric visul. Am vazut in schimb si rusoaice "beton", insa din pacate sunt rare ca niste monumente ale naturii

ice4you® spunea...

Ai cuvantul meu de onoare, ca acele rafturi cu mancare au creat un puternic deja'vu ! Mi-am adus aminte perfect de acele "impinge tava" de pe vremea lui Ciuruitu, in care ce am vazut in acele poze era reprezentat de catre "delicatesele" societatii de aur.

Intradevar, poza cu rusoaica plictisita este extrem de inspirata, si mica rusoaica parca e una din gimnastele lor ... :)

nandos spunea...

Ai darul de a povesti. Clar. :)

nandos spunea...

O sa fii un bunic pe cinste! :)

V.I. King spunea...

ice
stiam ca o sa te ung la suflet cu poza aia

nandos
merci, sper sa nu te inseli :)