joi, mai 10, 2007

Din ciclul: "Noi nu pricepem, dar ne dam cu parerea"

Un vis mai vechi al meu si mai recent al fiica-mii incepe sa prinda contur. Encyclopedia of Life e un proiect in plina desfasurare, interfata si continutul par mai mult decat satisfacatoare. Cu informatii atat pentru incepatori, cat si pentru avansati, aceasta enciclopedie va fi concurentul nr. 1 al Wikipediei, daca nu cumva o va detrona rapid pe aceasta.
Stirea am gasit-o pe site-ul BBC, ceva mai tarziu preluind si Realitatea, pe pagina lor de net. Dar:

Ce scrie pe site-ul Realitatea (confirmarea in snapshot-ul din coltul dreapta-jos):
"Joi 10 mai 2007, 04:41
După zece ani de muncă la proiectul ştiinţific, s-a lansat
Encyclopedia of Life, o imensă bază de date online, cu informaţii despre mai mult de 1.800.000 de plante şi animale."

Ce este in realitate aflam de pe site-ul in cauza (FAQ):

"1. When will work officially start?
The content of Encyclopedia of Life, of course, has been a work in progress across the planet for centuries, reflected in the hard work of dedicated scientists and naturalists, both past and present. Planning efforts have already begun, and we have started to develop work plans, identify partners, and secure additional funding. Scanning and digitization of the biodiversity literature is now underway in London, Boston, and Washington DC. Development of Encyclopedia web pages will begin later this year.

2. How long will this project take?
It is too soon to predict how long it will take to fully document, catalog, and list all 1.8 million species on the Encyclopedia of Life site. We intend to make key components of the Encyclopedia available to the general public starting some time in 2008. As a ballpark estimate, we believe that we can produce the full encyclopedia in about 10 years.

3. When will this site be ready to use?
We will work as quickly and efficiently as possible to provide audiences with access to the Encyclopedia and the wealth of information it will provide. As we move forward, we will provide the media and the scientific community with updates on our timetable and our plans for launch. Draft species pages, showing some of the possibilities of the full system, are already available at
http://www.eol.org/. We expect to have actual, authenticated species pages available by mid 2008."

Asadar, domnilor traducatori de la Realitatea, proiectul va fi finalizat abia peste 10 ani, pe moment functionand niste demo-uri, iar prima varianta functionala a enciclopediei va fi disponibila abia la anul. (Pentru dvs) si "La Multi Ani!"

Orice alte comentarii sunt de prisos, vis-a-vis de unii care nu pricep, dar isi dau cu parerea ca e "trendy". BLEAAAH!

UPDATE: Pe site-ul BBC stirea a aparut corect, traducerea pe site-ul Realitatea e "duda"

15 comentarii:

ice4you® spunea...

Da nu stiu ce te face sa crezi ca televiziunile din romanica (nu ca mi-ar fi rusine nici cu alea internationale) mai au habar de altceva decat de un copy/paste ordinar de pe unde nimeresc, si din ce mai reusesc sa inteleaga si ei ... ca mare lucru oricum nu le este clar ...

Asta nu este decat un exemplu, dar este de admirat ca l-ai "ginit" ! ;)

V.I. King spunea...

Ice,
Si eu, ca si tine, banuiesc, suntem mari consumatori de informatie de enciclopedie. Asa ca iti dai seama ca nu-mi trebuia mult sa-i "ginesc" :)
Am fost eu ocupat cu serialul ala despre Franta, ca daca ma chinui putin, in fiecare zi gasesc cate-o "duda" din asta.

Oana Anca spunea...

Jurnalismul de duzina il vedem peste tot. Copy/paste-ul a devenit o adevarata arta, cu maestri in domeniu.
N-ati vazut bloguri de pilda facute din doua miscari-copy/paste de pe comunicatele de presa sau alte surse?
Traiasca-ne artistii si asisderea jurnalistii!

Andrei Crăiţoiu spunea...

Ce enciclopedie minunata.Recunosc ca nu stiam prea multe,dar am aflat acum;va fi un lucru nemaipomenit.In rest nu se prea gandeste si se pun stiri care se transforma in cate o "duda".

V.I. King spunea...

Anca, Andrei
De la o vreme citesc presa noastra f rar. Mai mult BBC. De cate ori ma hotarasc sa citesc presa noastra, dau de cate-o "duda". Nici Gazeta nu o mai citesc din acelasi motiv. Mai bine citesc bloguri decat ziare. Vorbesc serios.

V.I. King spunea...

Si pentru ca tot ati amintit de Copy/Paste, maine va pregatesc o chestie interesanta pe tema asta, cu titlul "Se intampla si la case mai mari"

Oana Anca spunea...

Gabi, tocmai am amintit de plagiat si lipsa de substanta a scriiturii din bloguri. De ce crezi ca jurnalistii cu astfel de metehne ar proceda altfel pe blog?

Oricum, copy/paste-ul se practica in tara asta de la mic la mare. Incepand cu referatele de la scoala, lucrari de diploma, teze de doctorat (in ziua de azi tot agramatul are o diploma de doctorat agatata pe perete), cartile profesorilor din universitati si culminand cu presa "formatoare de opinii" (cum iti place tie s-o numesti) sau cu celebrii bloggeri (pardon, snobberi) mult slaviti de nick-uri virtuale fara personalitate :D.

Mrrrrrr :).

Anonim spunea...

Pai si.... stai putin e prima aberatie din IT pe care o citesti prin ziare sau pe site-urile lor (sau ale televiziunilor?).

Uite un exemplu din sport pe care toata lumea l-a preluat zilele astea: in Bucuresti se organizeaza un circuit (nu cursa) de FIA GY, se contruieste un circuit (aici au nimerit), totul e un circuit la ei. Cred ca vor veni piloti si vor face un circuit, noi ne vom uita la un circuit, toti vom face un circuit :P

Amatorismul in jurnalism e litera de lege in Romania din pacate.

Anonim spunea...

Oana si Anca ... perfect de acord si iti sustin parerea cu aplauze ! Deci s-a umplut lumea de bloguri care merg pe un patern de tip jurnalistic (asa cred ei ...) cu un copy/paste de toata jena, un link doua poze si gata ... importanta este nu substanta, ci faptul ca adunam multa lume la trafic chiar daca nu spunem nimic, desi scriem des. Nu voi nominaliza pe nimeni, ptr ca se stiu foarte bine, insa de vizitat nu am mai vizitat acele bloguri ptr ca mersi, daca am pofta de stiri sportive sau cotidiene si eu am acces la aceleasi surse de pe unde le copiaza ei.

Adica sa nu fie inteles, e ok sa scrii cate ceva din contidian, insa cand blog-ul tau nu devine decat un copy/paste ... mai bine te lasi.

La fel este si in presa indiferent ca vorbim de televiziune sau cea scrisa ... adeseori copiaza informatiile de pe unde le nimeresc, fara a se chinui macar sa inteleaga ceva.

Mircea ... ai atins un punct nevralgic ... si aici vorbim de stirile IT ... unele sunt de'a dreptul hilare, altele penibile ... si de cele mai multe ori un copy/paste penibil de pe raspandacul Inquire sau Tom's Hardware sau alte surse de acest gen ... unele fiind de'a dreptul neverificate dar date de bune ...

In fine ... sa stiti ca incepe sa devina un fenomen global, am vazut chestii de astea si pe dincolo ... dar mai rar ...

Anonim spunea...

Pfiuuuuuu ce m-ai aprins mai gabi :D n-ai de lucru, ha ? :D

V.I. King spunea...

ice
ia-o mai usor, ca mai citesc si jurnalistii blogul asta, si ii gonesti :)

Anonim spunea...

Carcotas ca de obicei, "asa e muncitorii, mai greseste si ei cand e obositi"

Anonim spunea...

Gabi, cam are dreptate Ice.

Nu e un atac la persoana impotriva vreunui cititor de aici, dar sunt probleme mari in jurnalismul romanesc....

ice4you® spunea...

Gabi Dinescu said...

ice
ia-o mai usor, ca mai citesc si jurnalistii blogul asta, si ii gonesti


Jurnalistii sunt bineveniti si se stiu, jurnalistii se pot duce pe pustii ... si se stiu si ei. Conteaza calitatea, nu cantitatea :D

Noi sa fim sanatosi ! ;)

V.I. King spunea...

Mircea
Aia cu gonitul jurnalistilor era o gluma, ce sa fac acu' daca nenorocitul asta de blogger nu permite emoticoane?

Pe de alta parte, una e sa faci o greseala si alta e sa o repeti. Stii cum se zice: PERSEVERARE DIABOLICUM.

Si in al treilea rand, carcotasii aia de pe prima tv nu din asta traiesc? Din greselile colegilor din presa?