joi, martie 15, 2007

ZOO - cu cine votam?

Citeam, nu cu mult timp in urma, ca in Romania, pentru gradinile zoologice se anunta o perioada sumbra, datorita legilor U.E. La felul in care era scris articolul (nu-mi aduc aminte in ce ziar), cititorul avea parte de o informatie deformata, cat timp reporterul in cauza, probabil ca a luat un interviu la telefon, ca doar nu avea sens sa se mai deplaseze la locul faptei, cu atat mai mult cu cat traficul in zona e de-a dreptul infernal. Ei, bine, ca unul ce a mai vazut vreo 3-4 gradini Zoo si prin alte tari, mai europene, si a vizitat de curand si gradina zoologica din Baneasa, pot spune ca situatia nu e chiar asa. De ce a ajuns intr-o astfel de situatie gradina Zoo de la Baneasa?
  1. Biletul de intrare e exagerat de mic. 1,5 RON de adult si 75 de bani pentru copii- si transportul in comun e mai scump - e de-a dreptul jenant. Cum sa intretii un astfel de parc cu banii astia? Ne e frica sa marim preturile ca nu cumva sa pierdem vizitatorii. O aberatie tipic romaneasca.
  2. In ultimii ani suprafata gradinii s-a micsorat vazand cu ochii si vile ale barosanilor de Baneasa au inceput sa rasara pe acele terenuri. Cine ar trebui sa vada, nu vede, iar cine vede, nu ar fi trebuit sa vada.
  3. Cat timp tot statul va fi administratorul gradinii, se va alege praful.
  4. Un turist din afara Bucurestiului, fie el si roman, nu are nici-o sansa sa gaseasca gradina, pentru ca indicatoarele rutiere lipsesc cu desavarsire.

Mai ziceti si voi ceva, ca eu mai multe informatii nu am. Poate zice si Cristi ceva, ca de-acum are intrare la primaria sect. 1 :)

11 comentarii:

CRISTI ROMAN spunea...

Pai hai sa zic.
1. Si eu cred ca biletele sint superieftine. La cum merg familiie acolo cu copiii, mai jos de 5 lei/biletul n-as vedea pretul. Sau chiar 10 lei adult, 5 lei copul. Sau 20 de lei de familie.
2. Am vazut si eu Gradina Zoologica din Budapesta, care e situata chiar central - central, are si gura de metrou la dispozitie si e linga Hosok Ter, o piata publica imensa dedicata eroilor lor (Apropo, la multi ani maghiarilor, a fost ziua lor ieri, pe 15).
3. Exact, privata ar fi ok, cu anumite conditii impuse de municipalitate.
4. Si cel mai important: actually, eu cam sint ptr. desfintarea acestor institutii. Dar nu militez acerb.
Multumiti?

Anonim spunea...

Sunt muuulte lucruri care s-ar putea face pentru gradina, incepand cu locurile de parcare care lipsesc aproape in totalitate, pretul biletelor este o gluma, dar in ciuda acestui fapt gradina arata chiar OK. Evident, doar la standarde romanesti.

Anonim spunea...

Zoo din Budapesta arata intr-adevar misto si este bine pozitionata, dupa cum zicea si Cristi.
Preturile sunt cam asa:
- adult: 1400HUF(~5,6€);
- copii(12-14 ani): 950HUF (~3,8€);
- studenti cu legitimatie: 1100 (~4,4€);
- familie(2 adulti si 3 copii): 4500HUF (~18€);
- bilet pt acvariu si 'palm house': 400HUF (~1,6€);

In Romania am vizitat doar gradinile zoologice din Baia Mare, Oradea si Targu Mures. Primele doua arata jalnic, cel din B Mare fiind situat pe un teren hilar de mic, cel din Tg Mures fiind singurul care se apropie cat de cat de standardele occidentale.

V.I. King spunea...

Nu arata foarte rau gradina, la preturile alea e chiar super bine. Eu sunt pentru taxa minima de 10 lei adult si 5 lei copil.
Pai, numai in Constanta la jaful ala de microdelta iti ia atata.

Cristi,
Poate mai bagi pe la tine pe blog cu alta ocazie, ca pe la tine mai citeste si primarul. :)

Andrei Crăiţoiu spunea...

De acord in privinta pretului de intrare.Este foarte mic si chiar daca nu sint salariile mari, cred ca s-ar putea majora pretul.Sa nu uitam ca la Muzeul Antipa un bilet este pentru adulti 6 lei iar pentru elevi si studenti este de 3 lei.Si inca un amanunt deloc de neglijat,animalele de acolo nu mananca niciodata si nici nu se imbolnavesc.Daca vrei si un ghid pentru tine si copiii tai mai scoti din buzunar inca 10 lei iar daca esti strain(francez sau englez)mai scoti pentru ghid 20 lei,...asa ca..managementul de la Zoo este defectuos.La ora actuala nici o gradina zoo nu corespunde din punct de vedere al normelor europene.Multe zoo din tara isi vor inchide portile si copiii din zonele respective vor dori sa vina in capitala cu autocarul in excursie la zoo.Sa asteptam sa se faca alta gradina zoo,ca aici in Baneasa se vrea safari pentru cei cu boasele mari cat pomelo.De acord cu tine Gabi sa platesc 10 lei, dar vreau in banii pe care i-am dat, sa am ce vedea, nu ca la ora actuala: cate o vulpe rapciugoasa,un leu fara dinti in gura,un urs care de mult nu mai sperie pe nimeni,un vultur fara pene,un urs alb pe care daca il vezi vara esti un erou caci sta ascuns(daca nu are un mare bazin cu apa rece de izvor),etc si un elefant care acum nu mai este ca a murit(Gaia).Atunci cand animalele nu-si vor mai sufla in ceafa ,cand vor avea conditii ca la marile gradini din lume,atunci pot plati si mai mult de 10 lei.

Oana Anca spunea...

Oameni buni, preturile nu se stabilesc dupa ureche. Pt orice business trebuie un plan de afaceri f bine intocmit, documentat, etc. In primul rand trebuie stabilite obiectivele si activitatile afacerii; ce trebuie schimbat, cum, etc. Trebuie identificate cheltuielile si apoi veniturile necesare acoperirii acestora. Se stabileste un pret minim astfel incat sa se atinga pragul de rentabilitate si apoi se mai "lucreaza" pretul.

E usor a da sfaturi si e tare simplu sa spunem: sa fie 1 leu, 5 lei, 200 lei intrarea. Ia nu dati numai din gura; faceti-le un studiu de piata, un business plan si asa ii ajutati. De carcotasi e plina tara! Si de "atotstiutori" ce se bat cu caramida in piept.
Veti spune unii: pai...nu stim sa facem sau nu e treaba noastra; doar nu suntem angajati la zoo, nici manageri. Atunci taceti daca nu puteti face ceva constructiv!

Atat de la Oradea :D

V.I. King spunea...

Anca,
Daca tu crezi ca exista vreun plan e afaceri, inseamna ca ai citit prea mult SF la viata ta. Iar daca ai inceput sa confunzi dorintele intime cu realitatea, e timpul sa traiesti in prezent. Cat despre lacat in gura, sa stii ca nu primesc ordine de la nimeni, cu atat mai putin de la Oradea. Nu esti de acord, vino cu argumente, ca dictatori a mai impuscat tara asta, asa ca n-o sa fii erou cu asa ceva. Punct, din Sakhalin.

Oana Anca spunea...

Gabi, o sa-ti raspund pe puncte, ca asa poate ma-ntelegi:

1. Pentru orice afacere, fie aia si Zoo e nevoie de un plan si de niste calcule. Nu, n-am citit SF la viata mea, prefer sa traiesc realitatea, nu sa mi-o imaginez. Ca planul respectiv nu exista...tot ce se poate; asta ar explica proasta administrare si functionare de care te plangi.

2. NU am dat ordine nimanui, cu atat mai putin tie. Nu sunt nici in pozitia de a da ordine si nici nu-s genul. Aici ai inteles lucrurile foarte GRESIT! Ce m-a revoltat pe mine (daca se poate numi asa o reactie dupa lecturarea unui post pe un blog si niste comentarii) au fost sfaturile "specialistilor", ale celor ce vor sa para a sti totul si care iertata-mi fie franchetea, habar nu au. In aceasta privinta! Ma repet, un pret nu se fixeaza ochiometric sau ca asa zicem noi ca ar trebui sa fie. Daca la x e atata, dincolo sa fie la fel.

3. Cred ca am adus suficiente argumente in comentariul meu si mi-am explicat punctul de vedere.
Cu planul de afaceri daca ma rugai frumos, poate te ajutam si te punei si tu bine cu vreun primar ;-).

4. Nu m-am luat de tine personal sau de vreun cititor anume al blogului tau. M-am luat de o reactie in lant, cu care nu sunt de acord. Iertata-mi fie libertatea de a avea si alte pareri si de a nu fi mereu de acord cu turma:). Da, uneori prefer sa fiu magarul turmei. Si asta numai pt ca am propriile opinii si nu mi-e teama sa le exprim. Cui ii convine, bine, cui nu...nu e treaba mea. Cand am fost de acord cu ceea ce s-a scris aici (fie post, fie comentarii) mi-am exprimat acordul. Cand nu, am aratat-o.

Stii...plina-i lumea care accepta doar aprecierile si aprobarile. Putini stau sa judece criticile sau opiniile diferite. Eu zic ca e pacat.

In alta ordine de idei, drum bun spre casa si nu mai fi complexat de dictatori c-a trecut vremea lor.

Toate cele bune din Oradea!

V.I. King spunea...

Pe mine m-a deranjat ultima ta fraza:
"Atunci taceti daca nu puteti face ceva constructiv!"
Puteai sa n-o scrii si era OK. Poate ca n-ai vrut sa dai ordine, dar ai facut-o. Cat despre latura tehnica a problemei, chiar iti dau dreptate. Insa nu trebuie sa fii specialist ca sa vezi ca nu se poate face nimic cu bilete de 1,5 RON, asa cum nici tie nu-ti trebui sa faci inginerie, ca sa iti dai seama ca filtrul de cafea nu-l poti face sa functioneze cu o baterie de ceas.

Oana Anca spunea...

Daca esti baiat destept o sa-ti treaca supararea :P.

PAPA BUN spunea...

Unii sint penibili si viseaza nu stiu ce cind aia de la Zoo sint vinovati.