duminică, martie 18, 2007

Nord vs Sud sau Bucuresti vs Provincie ?!?

Tonul l-au dat americanii cu razboiul dintre Nord si Sud. A fost intr-atat mediatizat, ca nu trebuie sa mai dezbatem subiectul. Insa in ultima vreme in multe state europene exista un "razboi", mai mult sau mai putin tacit, intre Nord si Sud. Sa-i luam pe rand:
Englezii - si ma voi referii numai la ei, nu la britanici per ansamblu, unde se stie rivalitatea dintre englezi si scotieni - sunt si ei divizati. Pe de o parte sudul cosmopolit, aristocrat, snob, asa cum majoritatea dintre noi ii considera pe englezi (gresit, as zice eu) si nordul "cald", primitor, cu oameni dintr-o bucata, asemanator ardelenilor nostri. Cine a fost in Anglia, atat in nord, cat si in sud, nu se poate sa nu fi observat asta. Eu am colegi, multi din Nord (Middlesbrough si Newcastle), niste tipi deosebiti si nici pe departe ingamfati, insa si colegi din sud, asa cum i-am descris mai sus. Exceptie face unul singur, care insa are mama iraniana, asa ca nu l-as baga la englezi 100%.
Italienii sunt si ei divizati in "burghezii" nordici si "taranii" din sud, iar succesul lui Berlusconi in politica nu a facut decat sa intareasca ideea.
La francezi exista o adevata ura a marseillezilor din sud, care isi vad ranit orgoliul cand lumea asociaza Franta cu Parisul, cel turistic, cultural, asa cum e el vazut.
La spanioli s-a trecut deja la fapte, stiute fiind faptele separatistilor basci din nordul tarii.
La greci e ca la italieni: Salonicul civilizat, european vs. Atena incarcata de istorie, dar si de mizerie si saracie.
Dupa ce ne-am uitat prin curtile vecinilor, ne uitam si in ograda noastra si ce vedem? Nord contra Sud? Nu prea. Ardeleni contra regateni - a cam trecut de mult timp aceasta perioada. Pare mai degraba un conflict mocnit intre Bucuresti si Provincie. Pana acum bucurestenii au incercat ceva atacuri la care provincia nu a raspuns, ori a facut-o prea putin. In fotbal, ca doar nu-i asa, fotbalul da tonul in multe privinte, provincia anunta ca nu mai vrea sa stea cu mainile in san si ca e gata de lupta cu "granzii". Festivalul Blogfest, cu care am vazut ca bucurestenii se mandresc foarte tare, a mai facut o gafa, a premiat un blog care instiga la ura intre bucuresteni si provincie, si chiar daca cei mai multi bloggeri au tratat cu indiferenta acest blog premiat, premiul ramane, iar asta nu poate decat sa ma intristeze. A fost primul moment in care mi-a parut rau ca mi-am facut blog si in care am regretat ca nu exista cenzura pe blog. Asa cum o publicatie este sanctionata de CNA, asa si bloggerii ar trebui sa raspunda pentru ceea ce posteaza. Sau acum, ca tot am intrat in UE, trebuie sa ne comportam ca si ceilalti europeni, descrisi mai sus? Iata o tema de discutie. Este si la noi un Nord vs Sud, sau Bucuresti vs Provincie?

12 comentarii:

Anonim spunea...

Gabi, la noi nu e nici o lupta intre o regiune si alta. Exista un dispret al banatenilor in general si al Timisorenilor in particular pt restul tarii si pt Bucuresti in special, dar lucrurile cred ca se opresc aici. Sper.

Andrei Crăiţoiu spunea...

Draga Gabi,eu cred ca exista o mare rivalitate in Bucuresti intre gastile de cartier care s-au inmultit precum ciupercile dupa ploaie.Zona de nord in Bucale este ocupata de cei cu mari posibilitati financiare iar cei din sud sunt vai de mama lor-adica niste oameni normali care lucreaza si au salarii de mizerie.Sudul trebuie sa se dezvolte in urmatorii ani ca sa nu ramana in urma.Eu locuiesc in partea de nord-vest a capitalei si pot spune ca nu sunt vreun mare boier dar nu sunt nici un amarastean ca sa nu imi ajunga banii.Referitor la tara,cred ca cei din nord-vestul tarii au o mare boala pe bucuresteni,la fel si oltenii care fac alergie daca vad vreo masina stationata cu nr.de Bucuresti.O "zapacesc"imediat.In rest eu nu cunosc alte probleme.Cei care nu au inca boala pe noi sunt constantenii si gorjenii.Gresesc cumva?

Oana Anca spunea...

Exista o oarecare rivalitate intre zonele dezvoltate ale tarii. Iar conflictul ardeleni-bucuresteni, cred ca mai exista intr-o oarecare masura. La urma urmei e lupta pt suprematie: Bucurestiul ca-i capitala (cu tot ceea ce decurge de aici), vestul- ca-s dezvoltati si ei si poate nu au atatea extreme din punct de vedere social. Cred intr-adevar ca lupta se da intre Timisoara si Bucuresti.

In rest...am auzit ardeleni facand bancuri pe seama oltenilor, moldovenilor, regatenilor si vice versa.
Parerea mea e ca nu sunt bune astfel de rautati. Concurenta constructiva da, ajuta, in masura in care e luata in seama si in serios.

ice4you® spunea...

Am amici buni in Bucuresti, am amici buni in Ardeal. Cunosc oamnei prosti in bucuresti, cunosc oameni prosti in ardeal.
Deci in concluzie, nu exista padure fara uscaturi, insa eu mereu am fost primul care a aparat ardealul, si tot primul care a penalizat destul de dur orice comentariu anapoda atat pe blog-ul meu cat si pe unde s-a nimerit.

Dintre toti cei mai penibili sunt cei care se nimeresc prin bucuresti, si dintr-o data incep ei sa faca comentarii la adresa celor de unde au plecat.

Ptr toti astia, le doresc sa se duca d******i, si eventual sa se spanzure, sponsorizez eu cu sfoara si sapun !

Oana Anca spunea...

Fara sapun, Ice! :)))

V.I. King spunea...

x
stii cum e. Azi in Timisoara, maine-n toata tara.

Andrei,
ai si tu dreptate, insa in general exista o aroganta a bucurestenilor fata de restul tarii. Desigur, nu toti bucurestenii sunt asa, insa cand premiezi un astfel de blog, atunci se schimba datele problemei. Iar cel mai bun exemplu il gasim tot la americani.
In 1994 Oscarul a fost luat de Necrutatorul cu Clint Eastwood regizor si protagonist. In plin conflict intre albi si negri, in Los Angeles, ajuns la focuri de arma pe strazi, nu simple declaratii pe blog, Academia a premiat un film in care ideea de baza este cum un alb isi razbuna tovarasul de arme, care era un negru. Adica s-or impusca ei pe strazi, insa noi trebuie sa aratam lumii ce prieteni sunt albii cu negrii. Filmul a fost un kitsch, dupa parerea mea, insa academia a incercat sa indrepte imaginea sifonata a democratiei americane. Asta e o lectie de democratie. Dar la noi nu are cine sa-si bata mintea cu astfel de fleacuri. Cand lucrurile vor lua amploare va fi, probabil, prea tarziu.
Eu am simtit aroganta bucurestenilor pe propria piele inca de acum 20 de ani, asa ca nu vorbeswc in vant. Cat despre a fi sau a nu fi bucurestean, va pun eu o intrebare? Cine e bucurestean get-beget? Probabil ca Jiji, al carui predecesor a fost ciobanul Bucur ce-si pastea oile prin zona.
Si eu ma pot considera bucurestean, cata vreme bunicul meu a fost nascut si crescut acolo. :) E firesc ca fiecare dintre noi sa fie mandru de locul de unde se trage, dar de aici pana la a scrie aberatii de genul celor amintite, mi se pare prea mult.

V.I. King spunea...

ice,
asa e, insa uscaturile trebuie ingropate, nu scoase la suprafata :)

anca,
ce fara sapun, ca sa se chinuie?
:))))

ice4you® spunea...

Extremismul si segregarile de rasa sau sociale, sunt niste sporturi care plac foarte multor oameni, si ne luptam cu aceste porniri ancestrale inca de la inceputul timpurilor, cand probabil in grota, nu aveau loc toti pretendentii, din diverse motive.

Dar cum am spus, cea mai nespalata dintre specii, sunt alea ale asa zisilor parveniti. Se trezesc dintr-o data filosofi si vorbitorii cu sine. Incearca ei sa descopere misterele, si cred in iluminarea suprema; incep sa se dea ei cu parerea despre cum au gasit ei calea spre adevar, si au lasat in urma intunericul.

Cred ca stiu la ce prost ... pardon post premiat te referi. Cred ca s-a facut muuuult prea multa publicitate ptr nimic. Omul este foarte foarte redus si modest. E un copil pe care il necajesc tare cosurile de pe fata, si in Paul Van Dyke, a vazut izbavirea si iluminarea. Acolo de unde se tragea el, era un nimeni, si cand a ajuns in bucuresti ... un nimic, prin acest post i s-a facut o publicitate complet gratuita, si asa cum chiar si el spune, inainte de asta era un anonim dornic de afirmare pe orice cale. Asa ca a inceput sa vorbeasca pe limba unor idioti ca el, care au aprobat si au premiat un prost .... pardon din nou ... post in care se vorbea despre nimic, erau doar cuvintele unui frustrat, si unuia cu inteligenta la fel de importanta ca si a celui cu audi'a'ses, care facea foamea prin ghetouri ca sa poata sa trimita acasa un film in care sa le arate el la aia din cucuiati din deal, ce bine o duce el in Spania. Chestia era similara si acum, doar ca era vorba de bucicuresti.

Botoom of line:

Eu am mai spus undeva ca exista bucicuresti, si bucuresti, sunt doua orase diferite. In primul se tarasc si subexista personaje din astea care fac parte dintr-o subspecie ce a suferit mutatii la nivelul intelectului, iar in celalat traiesc oameni normali, oameni care isi vad de treaba lor. Acolo traiesc si prieteni mei, si cei pe care ii cunosc.

Ok, oana si anca ... fara sapun ca e scump :D

ice4you® spunea...

Gabi ... acele premii au fost date in bucicuresti ... cum sa isi ingroape purtatorul de drapel ?

Marian Vişu spunea...

Gabi,

Exista clar un conflict mocnit, cauzele sunt insa multiple. Sper sa am odata timp sa detaliez cum vad eu lucrurile.

Anonim spunea...

Gabi, eu zic ca sunt conflicte si in zone restranse intre sateni si oraseni, nu numaim intre zone ale unei tari, si cred ca problema sa pune cam in toate tarile, nu doar la noi.

Mai mult... cred ca ice si compania au zis suficient ;)

Oana Anca spunea...

Gabi&Ice- sunt o sadica, recunosc:)