joi, ianuarie 04, 2007

Mama Rusia

Al doilea subiect e legat tot de lumea petrolului. Aflam de pe site-ul BBC ca Belarus-ul, dupa ce a semnat neconditionat tratatul cu Rusia, se pregateste sa puna o taxa de 45$ pe tona de titei ce traverseaza tara. Ce inseamna asta: la 1 milion de barili, cat trec intr-o zi, inseamna cam 6.4 milioane de dolari pe zi, adica aprox. 2.5 miliarde pe an. Cum va reflecta asta pretul combustibililor si la noi e greu de anticipat, insa sa iei 6,4 $/baril pe transport (pe o dist de cca 1000km, daca nu mai putin) e de-a dreptul aberant. Realitatea este ca Belarusul trece printr-o criza economica deosebita, viata e din ce in ce mai subreda in singura tara europeana unde inca exista dictatura politica. Spre exemplu va spun ca, un coleg rus isi vinde apartamentul cu 4 camere din Yuzno-Sakhalinsk cu cca 100000$, cu mai putin de jumatate din ei cumparandu-si teren undeva la periferia Minsk-ului, ceva gen Baneasa sau Otopeni, cca 10-15000mp, si isi face si casa cu 1 etaj din aceiasi bani. Terenul in acele zone e pe undeva la 1-2$/mp. Asta e nivelul in care traiesc cei din Belarus, o tara care cat de curand, sub imperativul foamei si al saraciei, se va alipi patriei-muma: Mama Rusia. Sa dea Dumnezeu sa ma insel!

2 comentarii:

ice4you® spunea...

Eu am spus inca de acum cativa ani ca URSS va redeveni ceea ce a fost in 10 ani de la descentralizare, si cred ca incep sa am dreptate.
Motivele sunt foarte simple, tarile "mici" care s-au desprins din fostul bloc sovietic sunt copii nimanui. Autoguvernarea i-a dus la un dezastru economic in mare parte, iar din punct de vedere politic, chiar daca au avut un inceput bun, s-au intors tot acolo de unde au plecat. In plus de asta, sansele lor de aderare la UE sunt nule, si singuri nu vor putea supravietuii in aceasta lume in care polii puterii si globalizarea este tot mai clara pe zi ce trece. Nu vor putea sa traiasca doar din presiunile economice exercitate asupra titeiului, ptr ca se vor gasii solutii prin rute ocolitoare la fel cum s-a intamplat si cu Romania care a pierdut bani greu de cand gazul rusesc trece pe la Unguri si nu pe la noi.
Deci viitorul lor este clar, alipirea la Mother Russia este iminenta, vom avea un nou soi de Razboi Rece, de aceasta data miza fiind un razboi energetic, in care Rusia este un jucator foarte important, lucru de care va profita la maxim.

V.I. King spunea...

Da, Ice, asta incercam sa spun si eu, ca mai devreme sau mai tarziu URSS va fi ce-a fost, fara tarile baltice si poate fara Kazahstan, care se pare ca e singura tara ex-sov care sta pe picioarele ei