sâmbătă, ianuarie 13, 2007

South Korea ...vazuta de Gabi Koreanu (II)

Transportul

Dupa 4-5 ore de stat prin aeroport,ne-am imbarcat in sfarsit in cursa Korean Air cu destinatia Jinju. Am mai zburat pe rute domestice in Anglia. Aici e diferit. Serviciile de o calitate deosebita, fie si numai pentru cele 40 de minute de zbor, in care practic traversam Korea de la Nord la Sud. Imaginile cu Korea vazuta din avion le-am postat alaturi. Peste tot numai munti, iar acolo unde s-a incropit o localitate, casele sunt cocotate pe munte precum vechile orase porturi din Grecia si Italia. Si acum ma intreb cum incap 48 milioane de locuitori intr-o tara mai mica decat jumatate de Romania, si in care tinutul muntos inseamna 80-90%?
Iata o alta contradictie. Ajungem in Jinju si ce sa vedem, stupoare, persoana care trebuia sa ne astepte la aeroport nu era acolo. Pentru prima oara in Korea, neavand habar de vreun cuvant in koreeana si nici macar neintuind ca pe aici nici nu se prea vorbeste engleza. In cele din urma gasim o tanara la unul din ghisee care stie ceva engleza. Ii dam singurul numar de telefon pe care-l aveam, acela al secretarei de la firma unde urma sa mergem. Secretara era in vacanta, undeva la munte (evident). Totusi reuseste sa ne dea un alt numar de telefon, deja discutiile se poarta in koreeana, iar noi ne simtim ca o minge de ping-pong trimisa dintr-o parte in alta. Ne urcam intr-un Taxi in cele din urma, care in schimbul a 80 de dolari ne duce in Okpo, destinatia finala. "O gramada de bani", mi-am zis. Sunt cu ochii pe kilometraj, asa este au fost 82 kilometri, fusesem instiintati ca tariful e undeva la 1$/km. S-a lasat intunericul, asa ca nu putem vedea mare lucru pe drum, singurul lucru care mi-a atras atentia fiind un accident pe autostrada. In zilele urmatoare aveam sa aflu ca asa ceva nu mai impresioneaza pe nimeni, la felul cum conduc koreenii.
Atentie, pietoni! In Korea cand traversezi pe verde, trebuie sa fii cu ochii-n patru. Culoarea rosie nu prea are nici-o semnificatie pentru soferul koreean. La ei, cred ca legea circulatiei are un singur articol, cel referitor la bautura. Nu vei vedea niciodata un sofer koreean care sa se urce baut la volan. Pentru asa ceva nu exista pedeapsa mai usoara decat ani buni de temnita.
Chestia asta a dezvoltat in zona aparitia unor companii de taximetrie cu dublu serviciu.
De exemplu, pleci in oras si te intalnesti cu un prieten; din vorba in vorba mergeti la o bere. Oops! Dar ce fac cu masina? Nu-i problema. Nu aveti voi intrebari pentru cate solutii au koreenii. Suni la o companie de taxi si ceri o masina cu 2 soferi. Unul te duce pe tine, iar celalalt iti duce masina acasa. Tariful e un pic mai mare decat pentru o cursa normala. Insa a doua zi dimineata stii ca te poti duce linistit la serviciu. Si totusi, nu autoturismele sunt mijlocul de transport predominant, ci motocicletele si bicicletele, insa despre asta voi reveni cu alta ocazie.

17 comentarii:

ice4you® spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ice4you® spunea...

Fascinante aceste relatari ! La fel de fascinante au fost cele ale lui Fishbone legate de Japonia, vezi pe blog-ul meu un link direct spre blog-ul lui.

Dai inainte ca ai inceput bine, vezi sa nu ocolesti partea cu mancarea, cum se distreaza, sau cum sunt femeile :DDDDDDD

V.I. King spunea...

Stiam ca o sa primesc intrebarea asta, insa iti dau acelasi raspuns, ai putintica rabdare, stimabile, ca le acoperim pe toate (iar pe koreence le descoperim, ca asa-i frumos) :D

CRISTI ROMAN spunea...

Mai auzisem undeva faza cu taxiul cu 2 soferi, cred ca de fapt era vorba tot de Coreea. Astept si eu cu mincarea, ca doar sint mare gurmand.

V.I. King spunea...

Cristi,
Tu fa conspecte, ca ai din ce
Sau mai bine strofoaca-te la concursul ala si poate castigi premiu. Daca il iei tu, il schimb din ceva palpabil in ceva comestibil, ca poate vrei sa te apuci de treaba si n-ai ingreediente :)

Anonim spunea...

Chestia cu "serviciul dublu" la firmele de taxi ... este o idee de afacere foarte buna pentru Romania ... :)

ice4you® spunea...

Eu am zis numai cumva sa nu le ocolesti :D

V.I. King spunea...

Ice,
Ai avut impresia pana acum ca le dau cotite :D
Ma gandesc numai ca o sa scriu si maine, deci 3 episoade, toate descriind impresii din prima zi din Korea si cred ca si in al patrulea episod tot despre prima zi o sa povestesc. Sunt asa multe de spus, ca nu am cum sa le scurtez.

Anonim spunea...

Tare faza cu doi soferi in caz de bautura.

Sa inteleg ca daca e o petrecere trebuie chemati soferii acolo cu microbuzul. :P

Oana Anca spunea...

Deci tu tii cu Cristi la concurs! Frumooooooooos :P:P:P

fishbone spunea...

Gabi, iti exprimai dezamagirea pe blogul meu apropos de faptul ca am spus de produse de doi lei facute in China sau Coreea de Sud. In context, spusa mea este adevarata. Era vorba de sabia de samurai japoneza si, ei bine, in acest domeniu piata este saturata de cheap knock-offs. Adica lucruri prost calitative, imitatii ieftine care sunt menite sa fie cumparate de cei care nu au ochi si simtz estetic. Teci din plastic, manere din fier vopsit aurit si care dedesubt se vede cum e partial ruginit, si asa mai departe. Deci vorbeam de acest caz singular, nu ziceam de mana de lucru per total pentru ca o gramada de produse din SUA sunt facute in China si stiu prea bine ca sunt facute chiar si mai bune decat cele domestice.

M-ai inteles acum?

V.I. King spunea...

Anca
De ce ai tu impresia ca tin cu Cristi? Ori m-o fi corupt cu ceva; candva trebuie sa apara si primul blogger corupt. :)


Fishbone,
In cazul asta ai dreptate, insa sincer sa fiu, prin Korea nu am vazut sa se vanda sabii de samurai, poate or face pt japonezi sa le sparga piata, desi mana de lucru koreana nu e ieftina deloc. E cam la nivelul tarilor din UE.

Paul,
La ei nu stiu, dar la noi daca ar aparea firme din astea, sigur ar trebui sa se doteze cu microbuze :D

Oana Anca spunea...

Pfoaaaa, ce titlu de prima pagina ar fi: "Primul blogger corupt, ziarist la GSP" :)))
Ce pacat ca nu-s redactor sef sau patron de publicatie :D

V.I. King spunea...

Anca,
Ala corupt as fi fost eu, nu Cristi. Cristi era ala care dadea "spaga".
Ori poate ma fac redactor la GSP si atunci ai dreptate :)

CRISTI ROMAN spunea...

Asa, Oana, vezi ca intelesesi gresit!

fishbone spunea...

>>prin Korea nu am vazut sa se vanda sabii de samurai, poate or face pt japonezi sa le sparga piata.

Si nici nu cred ca le vei vedea vreodata intrucat acolo oamenii se pricep cat de cat. Ziceam in special de piata americana. E un fenomen similar cu Rolex-urile vs replicile alea despre care tot primim noi spam ...

Oana Anca spunea...

Ce-mi place mie cand va aliati voi doi, Gabi si Cristi. Sa-nteleg ca fiecare de unul singur nu se descurca, nu? In unire sta taria baieti! :)