vineri, ianuarie 12, 2007

South Korea ...vazuta de Gabi Koreanu (I)

De azi ma apuc sa va scriu despre Korea si koreeni, pentru ca pentru un european ajuns in acest capat de lume este o experienta pe cat de fascinanta, pe atat de contradictorie. Nu stiu daca intreaga Asie sau numai Korea este o tara a contradictiilor, insa avand in vedere ca aici nimic nu este original, ci totul copiat fie de la japonezi, fie de la americani sau chiar de la europeni, e ca un cocktail in care pui si fructe, si legume, si lactate, si condimente fara a face vreo selectie calitativa a combinatiei.

Deci sa incepem: 26.11.2005 - Inchon Airport - impreuna cu colegul meu, Mihai (nici aici nu am scapat de Mihai) aterizam cu zborul KLM 0865, dinspre Amsterdam. De aici trebuie sa luam un autobuz pana la aeroportul domestic Gimpo, cam la 40 de minute distanta. Primul soc: autobuzul cu care ne-am deplasat era mai luxos decat orice autocar din Europa (din cate am vazut), adica niste scaune comparabile cu cele de la business class de pe zborurile lungi, ceva gen fotoliu mai degraba, televizor+DVD, frigider in care am putut gasi apa plata. Soferul de o politete deosebita, insa asta se pare ca e ceva comun pentru Asia. Exista un respect deosebit pt cei din afara tarii, asa ca vazandu-ne "europeni" am fost tratati deosebit.
Ajungem in Gimpo mai devreme decat speram, asa ca la check-in suntem intrebati daca nu vrem sa zburam spre Jinju (urmatoarea noastra destinatie) cu un zbor mai devreme, fara nici-un fel de taxa suplimentara. A propos, in Korea orice re-booking pe liniile interne este gratis, chiar si de la o companie la alta. Refuzam pentru ca pe cel ce trebuie sa ne astepte in Jinju nu-l putem anunta, asa ca dam o tura prin aeroport. Aflam cu ocazia asta ca aici Samsung-ul se cheama Pavv, iar LG-ul, Xanvas. In Korea nu se vinde nici-un produs cu brand-ul Samsung sau LG.

Continuarea maine...
Foto: Busan (dupa altii Pusan, cert e ca pronuntia este undeva intre B si P), al doilea oras din Korea, 4.5 milioane locuitori si o suprafata mai mica decat a Bucurestiului (poate chiar jumatate de Bucuresti)

4 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte interesant Gabi. Asteptam cu nerebdare urmatoarele episoade. :)

Christiansen spunea...

Gabi ... imi place ce vad ... ma inviti si pe mine in Tara diminetilor linistite (Asta e Coreea de sud ... nu?)?

V.I. King spunea...

Tara diminetilor linistite e China.
In Korea nici nu au cum sa fie "linistite", la cum sunt coreenii de zurbagii :)

CRISTI ROMAN spunea...

Da, ma bucur ca ai inceput serialul asta. Mai vre, mai vrem!