marți, ianuarie 30, 2007

South Korea ...vazuta de Gabi Koreanu (XIV)

Dupa un week-end prelungit, reiau astazi serialul despre Korea cu subiectul fierbinte pe care-l asteapta multi: femeile. Ei, dragilor, aici se pare ca va dezamagesc un pic, pentru ca daca dpdv comportamental femeia koreeanca are toate calitatile, estetic sunt o deceptie. Bine-cunoscutul 90-60-90, in Korea, s-a transformat in 50-50-50, sau mai pe romaneste - femeia "snur": fara tz..e, fara ... Si aici ele se pot imparti in doua categorii: cele din sud, mai traditionaliste, imbracate saracacios (mai de la "tara" cum se zice), si cele din zona Seul, cosmopolite, ca doar na, e vorba de capitala tarii. Si unele si altele, insa, acorda o mare importanta cosmeticalelor; personal cred ca alaturi de Japonia, South Korea este una din tarile in care femeile cheltuie cei mai multi bani pe cosmetice. La polul opus, probabil, sta Rusia, insa despre Rusia si rusoaice in urmatorul serial, direct de la fata locului. Vreti sa stiti care e parerea koreenilor (barbatilor) despre femei? Ei bine, destul de populare chiar si in Korea sunt romancele, alaturi de unguroaice si rusoaice, asa ca ei, koreenii, ma intreaba mult mai mult despre femeile romance, decat voi despre koreence.
Un alt aspect al vietii sociale in Korea este sportul. Nu se face propaganda, ca la noi cu cele 400 de sali de sport, la ei chiar se face sport si statul, dar mai ales marile grupuri private (Samsung, Hyunday, Daewoo) investesc in sali de sport, terenuri, etc. Ce sporturi sunt populare in Korea? In principiu cele importate de peste ocean: golf, baseball, fotbal american, insa mai sunt populare si badminton-ul, tenisul de masa, fotbalul si patinajul viteza. Iar asta se regaseste si in structura canalelor TV de sport. Ei au canale dedicate atat pt golf, cat si pentru baseball, fotbal american, fotbal (SKY Sports) si ... GO. Da, ati citit bine, traditionalul joc al mintii, GO-ul (asa cum il stim noi) este de departe cel mai popular joc printre koreeni. In Korea acesta se numeste PA-DU si nu de putine ori veti avea ocazia sa vedeti carciumi koreene pline de tineri, care in timp ce stau la o bere sau la masa, vor avea ochii pironiti la televizorul intepenit pe canalul de GO, comentand mutarile jucatorilor, asa cum noi o facem la meciurile de fotbal.
Cat priveste fotbalul, odata cu Campionatul Mondial organizat in 2002, dar si datorita televiziunii, acesta a devenit din ce in ce mai popular, astfel ca multi tineri au inceput sa bata "maidanele cu nocturna si gazon sintetic", iar nume precum Ronaldinho, Beckham sau chiar Hagi apar printre poreclele lor. Eu unul, am ramas surprins cand, jucand fotbal cu niste liceeni koreeni si spunandu-le ca sunt din Romania, i-am auzit raspunzand in cor: "Hagi", dupa care cand am inceput jocul, unul dintre ei deja se considera Hagi, asa cum altul era Ronaldinho samd.
In Okpo, Daewoo a construit un cartier pentru angajatii santierului, cu tot cu scoala, spatii comerciale, etc. E un mic oras Daewoo. La fel cum in Gyong-nam, ceva similar a fost construit de Samsung. Companiile se ingrijesc de angajati, inclusiv de felul in care acestia isi petrec vacantele, asa mici cum sunt ele. Statiunile sunt construite in mare parte in jurul templelor, astfel ca oriunde te-ai duce e "musai" sa vizitezi si un astfel de templu. Destinatia favorita a koreenilor este insula Jeju sau Cheju (veti intalni ambele variante, pentru ca pronuntia este undeva "intre"). Aici ei au parte si de mare, si de munte si de temple, evident, intr-o insula de cca 8000kmp.
Foto 1: Golf Course Simulator - un simulator in care jucatorii lovesc mingea ca si cum s-ar afla pe un teren de golf autentic, a carui imagine e proiectata pe ecranul din fata, iar traiectoria mingei lovite este calculata cu ajutorul a 3 lasere, indicand cu precizie locul unde aceasta va ajunge. Geometria solului, vantul, etc. sunt simulate si ele. Ce e mai greu este ca nu prea poate fi descris in cuvinte :)
Foto 2, 3 si 4: Insula Jeju - insula care produce mai multi turisti decat toata Romania

9 comentarii:

PAPA BUN spunea...

Da, se pare ca atunci cind e vorba de sport si de importat modele, toata Asia e la fel, sa nu uitam cazul Japoniei. Si legat de practicarea sporturilor, observ acelasi lucru ca in Japonia: copiaza sporturi traditionale ale altor tari.

Anonim spunea...

In legatura cu sportul, e un model care ar trebui urmat si de noi. Suntem o natie din ce in ce mai bonlava, cu toate fetele noastre frumoase ;)

Anonim spunea...

Nu e un de zastru aşa de mare că au 50-50-50...sînt mai uşor de manevrat :)

şi la ei terenurile de fontal sînt aşa de scumpe, 1 mil pe oră ?

ice4you® spunea...

Asa mai paul ..a asa ... dal dracu de sport, aici vorbim de muieri si roman se gasi el cu spotul.
roman, laso'n tufe de treaba, partea cu sportul era paravan, nu te-ai prins ?! :D

Paul ia sa revenim noi la interesul nostru ptr oite, si trebuie sa te aprob. Nu e chiar asa dracu de negru cum pare. Vorba ta, usor la manevrat, nu ai nevoie de scripeti, si conform dictonului "broasca mica, casca gura mare" noi sa fim sanatosi, ca de descurat las'ca ne descurcam noi :D

Deci la ei rare astea cu dotari fulloption ... hm, mi-a venit o idee de afaceri, da e cam departe :D

ice4you® spunea...

Mircea Scarlatescu said...

In legatura cu sportul, e un model care ar trebui urmat si de noi. Suntem o natie din ce in ce mai bonlava, cu toate fetele noastre frumoase ;)

Corect, sa ne apucam de sport cu ele impreuna, ca uite cum le ignoram si se duc ele mititele sa faca sport cu coreenii si alte nationalitati mai sportive :D

V.I. King spunea...

Paul,
Te voi dezamagi, insa e GRATIS!
Nu stiu cine ar trebui sa citeasca postul asta, insa chiar mai avem de invatat.

V.I. King spunea...

Mircea,
Nu prea cred ca pleaca romancele cu koreeni, pt ca aia nu prea respecta femeia, ca si japonezii de altfel. La ei femeia e un obiect casnic, menit sa procreeze si sa faca mancare. La noi s-au mai emancipat, asa ca nu prea le vad pe romance in posturile astea.
Koreencele in schimb viseaza sa se marite cu straini, in special cu englezi sau americani, ca au si ele o speranta de mai bine.

Anonim spunea...

Prieteni , gresiti ... Coreea de Sud are femei frumoase, cu bun simt si devotate... cat despre `femeia - obiect casnic, s-a dus prietene , americanii i-au educat. Noi romanii suntem idioti , ne batem femeile , le trimitem peste hotare la produs samd.

va pooop ! Bogdan B.

Anonim spunea...

Paragraph writing is also a excitement, if you know afterward you can write otherwise it is complicated to write.


My blog; シチズン 时针