marți, ianuarie 16, 2007

South Korea ...vazuta de Gabi Koreanu (V)

Voi continua cu piata, avand vedere ca ieri am omis cateva amanunte. M-am concentrat in principal asupra pietei de zarzavat, astazi voi vorbi despre supermarket-urile alimentare (gen Billa). Zarzavaturi gasesti si aici, ceea ce m-a impresionat la acest capitol a fost salata. La noi salata e de 2 feluri: normala si creata. La ei e de 20 de feluri, daca nu mai multe; cu frunze de toate formele si culorile: verde, rosie, alba, mov (asa cum de altfel puteti vedea in poza de pe postul de ieri - garnitura de la muschi). Interesant e ca nici-unul n-a intrebat ce-i aia, nici macar gurmanzii. Pentru mine, a ma hrani in Korea este destul de dificil, deoarece 3 dintre produsele pe care le mananc zilnic lipsesc cu desavarsire: branza, iaurtul si musli. Branza exista, insa de soia. Iaurt e numai de fructe. Iar cereale sunt cu gramada, insa nu musli. Asa ca am invatat din experienta primei ture, tura urmatoare aducandu-mi de-acasa musli, iar iaurt m-am apucat sa fac singur. Era si o alimentara numai pentru straini, insa musli oricum nu aveau, iar iaurtul era 60 centi/suta de grame. Branza ce mai luam, cu 12$/kg-oarecum acceptabil.
O alta ciudatenie koreeana: painea - au o gramada de feluri de paine, majoritatea din faina de orez, insa toata e dulce. E un fel de cozonac fara stafide si nuci. Pana si culoarea galbena te face sa crezi ca e cozonac. Pretul-1.50$/buc, cam de genul celei feliate de la Metro.
Puii - ca la noi pe vremea lui Ceasca, 2 la kil, nu chiar dar nu au mai mult de 7-800g/buc, pretul cam 3-4$ in functie de marime. In rest multe semipreparate, traditionalul lor "noodles", din care aduc de fiecare data, pentru ca fiica-mea, mare fan "noodles", nici nu concepe sa nu-i aduc cand vin acasa. Ne mutam la sectorul bauturi: berea - koreeana sau de import. Toate marcile koreene au cam acelasi pret - 1$/330ml. Marci: Hite, Cass, X-Lite, O.B. (fetelor, stati linistite, nu-s tampoane), Stout (bruna). Preferatele mele Hite si Stout, ambele brand-uri ale aceleiasi firme, Hite. Cele straine, in afara de Heineken, nu-s cine stie ce: Budweiser, Sapporo si Foster's (astea fiind intalnite mai des). Vinul, de care ei sunt foarte mandri, facut din orez, e ca si la noi unul din tabieturile de la nunti, cand preotul le da tinerilor casatoriti sa bea vin. Numai ca la ei mirii beau un pahar intreg. Spirtoasele: cele de import, coniac sau whisky cam scumputze, adica de la 40$ in sus sticla. Si ajungem si la bautura lor traditionala, SOJU - cel mai probabil varianta koreeana a "sake"-ului japonez - o bautura facuta din orez, care poate avea tarii cuprinse intre 20 si 45 de grade. Personal, nu-mi place, insa sunt multi care o agreaza. Cafeaua - nu exista decat instant - insa e excelenta, nu are gustul ala de nes, pe care multi bautori de cafea nu-l suporta. Foarte populara, si recunosc ca si mie imi place, este cafeaua 3 in 1 (cafea, zahar si lapte), care e pe grade de tarie (procent de cafea la plic): Verde inchis (culoarea plicului)=tare si aromata (cea mai scumpa), rosie=tare, galbena=medie, verde deschis=decafeinizata. Totul e foarte bine gandit in ceea ce priveste prezentarea marfii, astfel incat strainii ce doresc sa cumpere ceva sa nu intampine dificultati datorate necunoasterii limbii. La sectorul de carne de pilda, in galantarul cu tot felul de carne, este expusa in fata fiecarui sortiment o eticheta cu imaginea unui porc de exemplu, iar partea corpului reprezentata de carnea respectiva, este hasurata. Asta e o regula in toata Korea, nu numai in anumite magazine. De altfel cu limba engleza, aici ai muri de foame, cu greu poti gasi unul care sa inteleaga ce spui, insa nimic nu-l va impiedica sa dea din cap afirmativ, ca sa arate ca a priceput.

4 comentarii:

CRISTI ROMAN spunea...

multumim, gabi, pentru doza de coreea prezentata azi. m-am bucurat ca a fost cu mincare mai mult, fiind un mare pasionat. as vrea sa ne mai soui, te rog, cam cit cistiga un coreean mediu, in dolari, ca sa facem o comparatie cu produsele de care ai zis tu, si pe care le-ai afista in dolari.

romanul mediu - cam 320 de dolari;
coreeanul mediu - cam cit?

V.I. King spunea...

coreeanul mediu peste 1000, mai aproape de 2, insa tine cont ca la ei muncesc mai mult barbatii, multe femei stau acasa, asa ca daca ar fi sa facem castigul mediu per salariat, cred ca e peste 2000.
La noi la platf, tehnicienii coreeni, care imi sunt subalterni intr-un fel, castiga dublu fata de mine. Asta inseamna sa fii platit la pasaport, insa lumea prin tara nu crede chestiile astea, cu atat mai mult cu cat unii sunt redactori sefi pe la Jurnalul ;)

Anonim spunea...

Interesanta povestea despre Coreea, dar, din cate am citit, preturile sunt foarte mari, chiar exagerat.Un kg de carne (30$) e fabulos de scump. Dar, tinand cont ca la ei salariul e de 2000$/familie (sotia nu munceste) iar kg de carne e de 3 ori mai scump ca la noi, se cam aseamana cu Romania. Oarecum. Parerea MEA.

V.I. King spunea...

Lucian
Sunt si lucruri mai ieftine sau comparabile cu cele de la noi, pe parcurs o sa mai amintesc.