miercuri, ianuarie 24, 2007

South Korea ...vazuta de Gabi Koreanu (XI)

Incepusem sa amintesc in episodul precedent de masini si hoteluri. Azi revin maiin detaliu.
Masinile: in proportie de 99% coreene, daca nu cumva si 99% asta e cam mic. N-as zice ca exista o marca dominanta, insa la fiecare clasa exista asa ceva. Astfel: la clasa medie si limuzina lider e Hyunday, la clasa compacta Samsung SM3 pare a fi un pic peste Hyunday Accent si Kia Cerato; la clasa mica si mini Daewoo Matiz II (Chevrolet Spark la noi, la ei se comercializeaza tot ca Daewoo) pare sa-l fi luat pe Hyunday Getz, iar la SUV lider autoritar e KIA, atat Sportage cat si Sorento le-au depasit pe Tucson si Santa Fe de la Hyunday, insa dupa cum bine vedeti Hyunday se cam lupta la toate clasele, fapt ce o face ca fiind totusi cea mai populara marca din Korea. De altfel si koreenii mei au o vorba de genul celei de la noi: "Hyunday si restul". Si totusi modelele comercializate in Korea difera intrucatva de cele din Europa: Hyunday ii copiaza pe cei de la Mercedes, Samsung pe cei de la BMW. Si aici fac o paranteza: pana sa ajung in Korea nu auzisem de masini Samsung. Din prima zi in santier insa, m-a izbit asemanarea intre modelele Samsung si cele de la BMW. Noile modele sunt Samsung SM3, SM5 si SM7, asa cum BMW are serie 3, 5 si 7, iar vechile modele 325, 525, 735 ale lui Samsung le copiaza evident pe cele ale lui BMW cu aceleasi denumiri 325, 525, 735. Ei bine stiti care e marele paradox in toata afacerea asta? Samsung-ul a fuzionat cu Renault, iar masinile de o asemanare izbitoare cu BMW se produc in continuare cu denumirea de RenaultSamsung. Pentru a proba cele spuse, va invit sa vizitati site-ul oficial al firmei aici. (sau foto 1)
Cat priveste hotelurile, aici nu pot spune ca i-au copiat pe europeni, pentru ca hotelurile acestora, desi par inghesuite, in realitate nu sunt deloc asa. Intri in receptie si prima impresie pe care o ai e ca ai intrat intr-o "bomba" de hotel. Insa cand ai intrat in camera ti-ai schimbat parerea. Electronica pana-n dinti, mobilier si utilitati noi, chiar daca hotelul pare vechi pe dinafara. Nu lipseste nimic. Totul e gandit pana la cel mai mic detaliu. Iar de preturi, va spuneam ca ele se invart pe undeva pe la 100$/noapte, ce poate parea mult, insa in comparatie cu marile lanturi hoteliere ce au camere de la 200$ in sus, astea sunt cea mai buna alternativa. Am stat si la Best Western de cateva ori, un hotel normal de 3-4 stele la nivel european, insa nimic in afara de strictul necesar, insa holul de la intrare la aceste hoteluri este ca sa iti ia fata cum se zice, la coreeni e invers. Ce lipseste din hotelurile koreene, in afara de etajul 4 evident (va amintiti ca 4 e un numar cu ghinion in Korea)? Restaurantul. Ce-i drept nu chiar in totalitate, el exista, insa nu e de mancat acolo, decat cel mult micul dejun si asta pentru ca in Korea hotelul e vazut ca un loc unde te odihnesti, nu unde si petreci, iar la ei a manca la un restaurant e sinonim cu a face o mica petrecere. Insa despre restaurante si night-life cititi maine. Si ce mai lipseste de la cladire koreene? Parterul. La ei peste tot se incepe cu 1st floor - asta e parterul. Pana atunci va invit sa priviti cu atentie fotografia alaturata si sa raspundeti la intrebarea. Daca mergi pe strada in Korea si vezi pe o cladire respectivul semn, ce este in acea cladire?

11 comentarii:

Corina Rediş spunea...

Ammm...birouri-boxa? :) Nu stiu! eu vroiam sa comentez la poll-urile tale de fapt! de unde ii scoti pe nominalizatii astia? Ca eu n-am auzit de tare multi! Sau am auzit, dar nu mi se par reprezentativi! Hmmm... sa fiu chiar atat de inculta?!

Anonim spunea...

Ziua buna.

Buna idee, mai greu de cautat pe google :) Ca si in cazul numarului 4, inseamna acelasi lucru ca si la vecinii de dincolo de balta? Sunt curios cat de repede va aparea raspunsul.

V.I. King spunea...

Corinne,
in ceea ce priveste nominalizatii prefer sa nu dezvalui felul in care eu i-am ales, nu de altceva dar ar aparea imediat carcotasii care sa comenteze nominalizarile. Cu siguranta mai spre sfarsit voi face cunoscuta si metoda pe care am folosit-o la selectie. Termina tu sesiunea, ca acum ai alte prioritati si trebuie sa ai mintea concentrata in aceasta directie si apoi vei descoperi singura felul in care aleg nominalizatii. Cert e ca de cand am schimbat formatul poll-ului de la zilnic la saptamanal, nu ar trebui sa mai fie din astia, chiar nereprezentativi, chiar daca in cazul de sapt asta, de ex, e greu sa il compari pe Mozart cu Camil Ressu. Oricum ideea este sa votezi cu sufletul in primul rand.

V.I. King spunea...

Sandre,
nu stiu daca te poate ajuta google la intrebarea asta. Sincer ma asteptam ca rasp sa vina de la Corinne sau Oana Anca, mai vedem.
Indicatii aici nu prea pot da, pentru ca ar insemna sa dau solutia direct

Anonim spunea...

Tocmai pentru ca e greu de cautat imaginea am afirmat ca a fost o idee buna propunerea intrebarii respective. De acord in ceea ce priveste indicatiile aici. Faptul ca am evitat sa incerc sa dau raspunsul atat la nr 4, cat si la intrebarea de acum se datoreaza prezentei mele "peste balta" :) Nu stiu daca as nimeri sau nu raspunsurile, dar atata timp cat nu plec de la aceeasi linie de start cu ceilalti nu voi alerga pt premii sau glorie :) Prefer sa fac galerie participantilor.

Succes tuturor

ice4you® spunea...

Stiu ca este un simbol apartinand unei ramuri cultului budist, deci banuiesc ca este vorba despre un loc de rugaciune al acestora.

Nu stiu daca are legatura, insa am facut legatura: asia ->koreea->budism :D

ice4you® spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
ice4you® spunea...

Era sa uit de masini ...

Frate mi-as dori o masina Samsung sa ii sparg pe astia cu Panasonicele lor :D:D

M-ai dat pe spate, deci in coreea nu exista electronica sub numele de samsung/lg, dar exista masini sub acest nume ... tare frate ! :D

V.I. King spunea...

Well done, ice!

Asa este, cladirile respective, desi pe dinafara par niste case normale, sunt biserici budiste.

ice4you® spunea...

Pai si nici un premiu, nimic ? :D:D:D

Anonim spunea...

I don't even know the way I stopped up right here, however I believed this post was good. I do not understand who you might be however certainly you're going to a well-known blogger in case you aren't already. Cheers!

Visit my weblog; jocuri cu betmen