vineri, ianuarie 26, 2007

South Korea ...vazuta de Gabi Koreanu (XIII)

Astazi voi completa cele spuse ieri, nu insa fara a fi un pic contrariat ca tocmai "PAPA BUN" nu a participat la discutia despre mancare.
Deci, referitor la castroanele cu garnituri (vezi foto de ieri): din orice restaurant, din aceasta recuzita nu lipsesc: kim-chi (foi de varza degerate, cu multa boia iute - castronul din stanga-spate), germenii de soia (castronul cel mai din stanga), ridiche cu boia (castronul din fata-dreapta), pestisori cu un sos foarte iute (castron fata-stanga), creveti (castronul din mijloc) si in sfarsit o salata normala (salata, castraveti si rosii - castronul spate-dreapta). Cat priveste "cremvurstii" de care vorbeati, eu i-as asemana mai degraba cu altceva, dar ma abtin de la alte comentarii.
Un alt tip de carciumi, sunt ceea ce se numesc "korean barbeque". Ce sunt acestea? Niste restaurante tot in genul celorlalte, doar ca in loc de preparate cu specific marin, se servesc "carnuri" la gratar. Curiozitatea abia aici vine. Unde e gratarul? Este exact in mijlocul mesei la care v-ati asezat. In fiecare masa exista o decupatura de forma circulara unde se afla instalat gratarul. De cele mai multe ori exista o instalatie cu gaz care mentine gratarul fierbinte, insa in carciumile cu pretentii, dedesubrtul gratarului se afla ca o galetusa de fonta pe care ospatarul o umple cu niste pietroaie incandescente si pe care vine si le schimba de cate ori e nevoie.
Carnea este adusa pe niste tavi, taiata in felii foarte subtiri, asortata cu ciuperci, usturoi si ceapa, toate pentru a fi aruncate pe gratar. Asa ca in timp ce stai cu prietenii la o sueta, mai invarti si carnea pe gratar, si ti-o perpelesti asa cum iti place. Feliile de care va vorbeam sunt asa subtiri, ca niste suvite, ca se fac imediat, nu trebuie sa astepti prea mult, iar pe de alta parte stii ca mananci carnea intotdeauna calda. Ospatarul va aduce de fiecare data o noua tava cu carne, in locul celei consumate, astfel ca daca nu vrei sa mai consumi trebuie sa-i spui asta. Carciumile astea insa sunt al naibii de scumpe, noi nepermitandu-ne sa mergem la ele, decat cand masa era platita de companie. Consumatia se invarte undeva la 80-100 USD de persoana. Si totusi koreenii le frecventeaza, chiar daca nu foarte des. Imi pare rau ca n-am avut aparatul la mine, sa fi facut poze, ca macar ideea cu gratarul in mijlocul mesei mi s-a parut geniala (ar trebui promovata de PAPA BUN).

In rest gasesti si carciumi europene - preturi cam la 30-40 USD de caciula, chinezesti, indiene.
Mie personal cel mai mult mi-a placut la restaurantul indian. Erau preparate culinare indiene ce nu prea le gasesti in restaurantele similare din Europa. La noi, peste tot in Europa suntem invadati de Chicken Tikka Masala, acolo am avut ocazia sa servesc si alte preparate delicioase (multe din soia sau naut). Si e ca lumea cand mergi in grup, pentru ca fiecare comanda altceva si facem un "sharing" la 2-3 persoane.
Avand in vedere ca Okpo era un oras, practic "invadat" de straini, mai toate cluburile, pub-urile erau pe stil european, insa cu servicii asiatice si aici nu va ganditi la masaj thailandez, destul de popular si prin Korea, ci la felul in care esti tratat de cand ai deschis usa pub-ului. Mai toate pub-urile sunt patronate de femei, iar asta cred ca e un avantaj pentru ca se simte inca de la intrare o atmosfera degajata, relaxanta. Fetele de dupa tejghea se grabesc sa te intampine cu un "Anian-Aseyo!" spus cu toata gura, nu numai din politete. Bautura se serveste de regula la tejghea, iar fetele de "dupa", in cazul in care esti un oaspete nou pt pub-ul respectiv, se vor grabi sa faca prezentarile, chiar sa te prezinte celorlalti clienti. Daca iti place sa fii o persoana mai discreta, mai bine stai acasa, aici esti imediat introdus in "cercul" de prieteni ai pub-ului si odata ce ti-ai dezvaluit identitatea, fii convins ca vei fi recunoscut data urmatoare cand iti vei face aparitia.
Aici nu se lasa bacsis de regula, insa politicos este sa oferi o bere macar, fetei care te serveste, prilej si pentru ea de a te "descoase" pentru a afla cat mai multe despre tine. Ele stiu foarte bine fiecare client din ce tara este, in ce proiect lucreza aici in Korea, samd. Pentru un european ar putea parea ca aceste "amabilitati" sunt un fel de avansuri, insa nu e nimic altceva decat amabilitatea specific asiatica. Pentru "dame de consumatie" sunt localuri cu felinar rosu.

Foto 1: "Cremvurstii" mai in detaliu
Foto 2: Un hobby foarte des intalnit in Korea si care m-a "fermecat" si pe mine - Golful

7 comentarii:

Anonim spunea...

Chiar ai ajuns sa intelegi si sa apreciezi golful? Cel putin la mine inca nu a iesit.. (inca)

V.I. King spunea...

mircea
eu am fost "adoptat" ca sa zic asa de prietenii englezi. Erau 3 si era nevoie de al patrulea ca sa jucam pe echipe. Si asa cum bridge am invatat tot ca fiind al patrulea, asa am inceput si golf. Insa trebuie spus ca pana la a juca golf, eu il devoram pe vremea cand se mai difuza pe NBC Super Channel si ceva mai rar pe Eurosport

V.I. King spunea...

Mi-ai dat o idee pt episoadele urmatoare: TV-ul si sportul in Korea

ice4you® spunea...

Pai stai asa ... deci ce dracu poti sa intelegi din mancarea astora, daca iti ia foc gura ... nici nu vreau sa ma gandesc cum o fi cand iasa ... ca se stie .... de intrat intra cum intra, de iesit iasa cu lacrimi.
Adica eu mananc condimentat, si nu am treaba daca e oleaca de iuteala acolo, dar daca sar calu ... cine dracu sa mai manance.
Cred ca la ei gastritele si ulcerul sunt niste chestii comune, si ca raceala pe la noi ...

Ei bine, cum zici tu cu damele lor care te descos, e mai naspa daca o mananca in castana sa seta cu mine de vorba, ca daca trec de bariera celor 10 beri nu sunt sigur ca o as mai putea face diferenta intre ospitalitate si avansuri :D

Si totusi ... cum sunt ma femeile lor ? :D Sa nu te puna dracu sa ocolesti subiectul, ca este unul la fel de exotic ca si mancarea :D

Anonim spunea...

Cum lasi bacsis o bere? Cata bere beau fetele alea?

V.I. King spunea...

ice,
am incercat sa ocolesc cat de cat subiectul, ca sa nu se creada ca sunt misogin. Insa dpdv fizic, nu prea ai ce sa alegi, ca mai toate au "platfus" pectoral, adica mai deloc. Noi astia trecuti de 90kg suntem mai "dotati" ca ele, compenseaza in schimb prin educatie si comportament

V.I. King spunea...

mihu,
nu-i pb ca stau si "canta" cate o ora la o bere de 330ml, nu se grabesc sa o dea peste cap, ca sa-i cumperi alta. Cum ziceam, sunt bine educate, iar Gogu ala de langa tine, care nu "carcoteste" stie si el chestia asta